ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV onder voorwaarden akkoord met SER-voorstellen WAO

De bondsraad van ABVAKABO FNV is gistermidag akkoord gegaan met de hoofdlijnen van het SER-akkoord over de WAO, maar stelt wel een aantal aanvullende eisen en voorwaarden. In de uitwerking van de SER-voorstellen wil ABVAKABO FNV nog een aantal verbeteringen aanbrengen.

Op de volgende punten wil de bond de voorstellen aanscherpen:
1. ABVAKABO FNV wil adequate afspraken maken over preventie en reïntegratie.

2. De bondsraad van ABVAKABO FNV heeft veel problemen met de hoogte van de uitkering in het tweede ziektejaar (70 procent). Uitgesproken is dat ook in het tweede ziektejaar het principe .Werk moet lonen. moet gelden, waardoor het inkomen uit werk en uitkering gezamenlijk hoger uitkomt dan 70 procent. Deze beperking van het inkomensverlies is volgens ABVAKABO FNV een positieve prikkel voor reïntegratie. Ook voor het derde en vierde ziektejaar moeten aanvullingen mogelijk zijn.

3. Er moet extra ondersteuning komen voor de groep volledig en tijdelijk arbeidsongeschikte werknemers bij integratie.
4. Er moet voldoende bescherming komen voor mensen met een geringe beperking (0 - 35 procent arbeidsongeschikt).

Tot slot is ABVAKABO FNV geen voorstander van de privatisering van de verzekering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

ABVAKABO FNV zal het definitieve SER-voorstel op deze punten beoordelen alvorens tot een definitief standpunt te komen.

Meer informatie:
Edith Snoey, lid dagelijks bestuur: 06 - 5134 0308 (tot 19.30 uur); Ankie Pastoors, voorlichter: 079 - 35 36 350 (w) of 06 - 5121 8402.

27 feb 02 09:10