Verbond van Verzekeraars

Ontwerprichtlijn Verkoop op afstand financiële diensten

Het Europees Parlement (EP) spreekt zich begin april uit over de Ontwerprichtlijn Verkoop op afstand financiële diensten. Doel van deze richtlijn is het bevorderen van de werking van de Europese interne markt voor financiële diensten. Om dit te bereiken, zullen wettelijk bepaalde toezichtregels van de lidstaten worden geharmoniseerd, waardoor de richtlijn ook gevolgen heeft voor verzekeraars in Nederland.

De richtlijn is niet uitsluitend van toepassing op grensoverschrijdend dienstenverkeer, maar ziet toe op alle verkoop op afstand binnen de EU, en dus ook op de verkoop die puur binnen Nederland plaatsvindt. Een overeenkomst op afstand wil zeggen dat de consument niet in direct contact staat met de verkoper (verzekeraar, dienstverlener), bijvoorbeeld een overeenkomst die met behulp van de post, telefoon of internet tot stand is gekomen.
Om de werking van de Europese Interne Markt te bevorderen, is het van belang dat de toezichtregels van de lidstaten worden geharmoniseerd. De consument moet immers bij verkoop op afstand weten waar hij aan toe is en het zou bovendien onwerkbaar zijn als de rechten van de consument en de verplichtingen van de dienstverlener per lidstaat verschillen. De verplichtingen in de richtlijn hebben met name betrekking op de informatie die vóór het sluiten van de overeenkomst op afstand aan de consument ter beschikking wordt gesteld. Van belang is eveneens de mogelijkheid voor de consument om de overeenkomst te herroepen.

Consequenties verzekeraars
De consequenties van de totstandkoming van de richtlijn voor de Nederlandse verzekeringsbranche zijn verschillend voor levensverzekeringen en schadeverzekeringen. Voor levensverzekeringen bestaan al uitgebreide wettelijke informatieverplichtingen. Na totstandkoming van de richtlijn zal het bestaande wettelijk kader worden aangepast, met name voor de herroepingstermijn, die voor levensverzekeringen wordt verruimd naar 30 dagen (is nu 14 dagen). Voor verkoop op afstand van schadeverzekeringen zullen wettelijke informatiebepalingen worden ingevoerd. Feitelijk worden deze informatieverplichtingen nu ook wel gehanteerd, maar ze zijn nog niet wettelijk verplicht. Voorts is voor schadeverzekeringen nieuw dat er een wettelijke herroepingstermijn van 14 dagen gaat gelden.

Bondig, februari 2002