Korps: Friesland, plaats: Friesland 27-02-2002
Politieberichten van 26/2 (13.00 uur) t/m 27/2 (07.00 uur)

Deinum: inbraak auto
Afgelopen weekend werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op It Swee. Het slot van het linker voorportier werd vernield, Uit de auto werden een gsm en een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Deinum, deed aangifte.

Friesland: storm
Gistermiddag is een storm over Friesland gewaaid. Dit heeft in de provincie niet tot grote problemen geleid. De meldkamer kreeg wel meer meldingen te verwerken. Naast de gebruikelijke meldingen van afgewaaide takken en omgewaaide bomen, waaide omstreeks 09.45 uur op de Rijksweg A7 tussen Sneek en Joure een caravan van een 53-jarige Jouster om. De man was met de caravan onderweg naar zijn woonplaats. In Sneek vielen door de storm, omstreeks 12.55 uur de borden met daarop de letters THABOR op het dak van Thabor, aan de Bolswarderweg om. De brandweer moest hier handelend optreden. Verder werd, omstreeks 13.00 uur, op de weg Itens Oosterend een passagiersbus van Noordned van de weg geblazen. De bus kwam in de sloot naast de weg terecht. Van de passagiers raakten niemand gewond. Uit Drachten kwam de melding dat platen van het dak van de Lawei zouden waaien. De brandweer heeft ter plaatse de platen vastgezet. Op de Rijksweg A32 tussen Akkrum en Heerenveen waaide een vrachtwagen om. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Wessem, bleef ongedeerd. Het verkeer uit de richting Leeuwarden werd via Akkrum omgeleid. In de file stonden twee gelijksoortige combinaties, zij kregen een rijverbod. Omstreeks 15.25 uur waaide de bovenleiding van het spoor Leeuwarden - Akkrum kapot, waardoor er geen treinverkeer meer mogelijk was. NS personeel heeft getracht de schade te herstellen. In Harlingen waaiden dakpannen van de Blauwe Hand aan de Grote Bredeplaats. Ook enkele luiken aan de achterkant dreigden er af te waaien. De Vismarkt is hierom enige tijd afgezet. Aan de Nijverheidsstraat in Wolvega vielen enkele golfplaten van het dak van een pand. Enkele autos konden aan de kant worden gezet, twee autos kregen een golfplaat op hun dak. De brandweer heeft de overige platen vastgezet. Van de molen aan de Zilverlaan in Wolvega dreigde aan balk te vallen. De brandweer kwam ter plaatse. De wegen rondom zijn enige tijd afgesloten geweest. De brandweer heeft de balk vastgezet, waarna de weg weer is vrijgegeven. In Leeuwarden ontstond stormschade aan de 12-hoog flat aan de Kei. De dakbedekking was losgescheurd. Door hekken en linten is een gedeelte van de omgeving afgezet. De huismeester heeft de bewoners gewaarschuwd. In Dokkum viel, op het Kalkhuisplein, een boom op een auto. De auto raakte flink beschadigd aan de zijkanten en de voor- en bovenkant. In Drachten zijn enkel gevellijsten van de Lawei gewaaid. De plaats is door de gemeente afgezet met linten, later met dranghekken. In Franeker vielen, in de Willem Lodewijkstraat, omstreeks 16.30 twee grote takken op een auto. De auto is, beschadigd, naar een garage gebracht.

Leeuwarden: inbraken opgelost
Op zondag 10 februari werd een 16-jarige inwoner van Stiens op heterdaad betrapt bij een woninginbraak aan de Schapestraat te Leeuwarden. Door getuigen werd de inbraak opgemerkt, die daarop de politie inlichten. De inbraak werd door twee personen gepleegd. De medeverdachte, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, kon een dag later in zijn woning worden aangehouden. De beide verdachten bekenden na verhoor in totaal 9 woninginbraken, waarvan acht in Leeuwarden en één in Cornjum. De verdachten drongen de woningen binnen door vernieling van een deur of raam. Hoofdzakelijk werd computerapparatuur, geld, audio- en videoapparatuur, gsms weggenomen. Een aantal van deze goederen werden bij de verdachten teruggevonden en zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. Gedurende dit onderzoek werd nog een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Deze verdachte had eenmaal deelgenomen aan een inbraak. Verder werd nog een heler, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die een klein gedeelte van de buit had aangenomen en had doorverkocht aan een aantal personen, die onbekend zijn gebleven. De totale waarde van de buit bedroeg ongeveer 30.000.-, terwijl de schade ongeveer 10.000.- bedroeg. Het geld werd gebruikt voor het kopen van weed en ging verder op aan levensmiddelen. De 17-jarige inbreker uit Leeuwarden zit op dit moment nog vast, de rest van de verdachten is inmiddels weer op vrije voeten.

Ureterp: inbraak auto Afgelopen weekend werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Riuwe. Het portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede een bril. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Ureterp, heeft aangifte gedaan.

Kollum: aanrijding met lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 11.00 uur reed een 63-jarige inwoner van Munnekenzijl met zijn personenauto met aanhangwagen over de Willem Loreweg in de richting Kollum. Door een harde windvlaag werd de aanhangwagen naar de andere weghelft geblazen, waarop dat moment net een personenauto reed, die bestuurd werd door een 74-jarige inwoner van Ee. Deze bestuurder kon de aanhangwagen niet meer ontwijken. Na in aanraking te zijn gekomen met de aanhangwagen, kwam de bestuurder tegen een boom tot stilstand. De bestuurder liep lichte verwondingen op en kon ter plaatse behandeld worden. Zijn auto werd totaal vernield.

Sneek: aanrijding lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 13.05 uur vond op de Bolswarderweg een aanrijding plaats tussen een fietsster en een bus. Drie meisjes fietsten naast elkaar toen een bus, bestuurd door een 46-jarige inwoner van Ysbrechtum, hen achterop kwam. De buschauffeur claxonneerde waarop de meisjes achter elkaar wilden gaan fietsen. Hierbij kwam een 13-jarige meisje uit Sneek ten val. De buschauffeur kon haar niet meer ontwijken. De bus reed met het achterwiel over de arm van het meisje heen. Het meisje werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Damwoude: mishandeling
Maandagavond bezoekt een 60-jarige inwoner van Damwoude zijn winkel in het winkelcentrum Damwoude. Tegenover de winkel zijn twee jongeren bier aan het drinken. De inwoner van Damwoude vraagt hen te vertrekken. De man geeft hierop een van de jongens een duw richting uitgang. Hierop pakken de beide jongeren de inwoner van Damwoude vast en er ontstaat een worsteling. Een van de verdachten slaat de man tegen zijn neus, die gaat bloeden. De 60-jarige inwoner van Damwoude heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Jelsum: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 12.50 uur werd een bestelwagen uit Heerenveen, op de Bredyk, komend uit Stiens, gaand in de richting van Leeuwarden, van de weg geblazen. De bestelwagen was leeg. Vanuit Leeuwarden kwamen verschillende personenwagens. Een 34-jarige automobiliste uit Jelsum kon nog net de op dat moment kantelende bus ontwijken door de berm in te rijden. De tweede auto reed met de linkervoorzijde tegen de voorkant van de in de berm gekantelde bus aan. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, is met onbekende verwondingen naar het MCL-zuid vervoerd. De brandweer kwam met verschillende wagens ter plaatse, evenals drie ambulances. De bestuurder van de bestelbus bleek met zijn benen bekneld te zitten. De brandweer is tot 15.12 uur bezig geweest het slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden. Ook dit slachtoffer is overgebracht naar het MCL-zuid. Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland heeft het ongeval in onderzoek.

Tzum: ongeval na loslaten fiets
Dinsdag omstreeks 15.00 uur reed een 35-jarige automobilist uit Franeker in zijn bestelwagen over de Welsrijperweg. Hij kwam een auto tegen, bestuurd door een 40-jarige automobilist uit Wjelsryp. Deze auto verloor een fiets op het gedeelte van de weg waar de Franeker reed. Hij maakte de keuze om over de fiets heen te rijden en niet frontaal op de tegemoetkomende auto te rijden. Hierdoor kwam hij in de zachte berm terecht en daarna in de sloot. De inwoner van Wjelsryp stopte en het bleek dat de fiets niet goed had vastgezeten. De bestelbus is geborgen, er vielen geen gewonden.

Heerenveen: lastige klant
Dinsdag omstreeks 17.10 uur wilde een man pinnen bij een bank aan het Burgemeester Kuperusplein. Zijn pas werd ingeslikt. De man kon geen geld meer krijgen. Hierop is hij de bank ingegaan en trok een 53-jarige medewerker over de balie. Een 37-jarige inwoner van Heerenveen zag dit gebeuren en wilde de partijen scheiden. Hij kreeg een kopstoot met als gevolg een bloedneus. Ook probeerde de lastige klant nog een pc te vernielen. Hierna verliet de man het pand, niet nadat hij nog hard tegen de ramen had geslagen. Even later kwam hij weer binnen en sloeg een ruit van een schuifdeur kapot. Toen hij weer verrok gooide hij nog een fiets tegen de gevel. De 53-jarige medewerker zal aangifte doen, de politie heeft de zak in onderzoek.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.20 uur werd een 52-jarige automobilist uit Peins gecontroleerd op het Kalverdijkje. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 230 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Heerenveen: inbraak woning
Dinsdag is ingebroken in een woning aan de Nieuwstraat. Ontvreemd werd een fotocamera. Men is binnengekomen via de keuken. Aangifte is gedaan door een inwoonster van Heerenveen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272