CBS

Steeds meer vijftigers en minder twintigers

Begin dit jaar telde Nederland 2,1 miljoen vijftigers. Dit zijn er bijna 600 duizend meer dan tien jaar geleden. Het aantal twintigers is daarentegen fors afgenomen tot 2,0 miljoen in 2002, ruim een half miljoen minder dan tien jaar geleden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In Urk is het aandeel jongeren onder de 20 met ruim 40 procent het hoogst. Rozendaal (Gld.) telt met bijna een kwart relatief de meeste 65-plussers.

Forse stijging vijftigers
Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 16,1 miljoen inwoners, bijna een miljoen meer dan tien jaar geleden. Vooral het aantal vijftigers is in deze periode fors gestegen, van 1,5 miljoen naar 2,1 miljoen. Op dit moment is ruim een op de acht inwoners van Nederland een vijftiger. De sterke toename is het gevolg van de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog. Vooral de 54- en 55-jarigen, geboren in 1946 en 1947, vormen grote groepen vijftigers.

Sterke afname twintigers
In scherp contrast met de toename van het aantal vijftigers staat de afname van het aantal twintigers. Hun aantal is gedaald van 2,6 miljoen tien jaar geleden tot 2,0 miljoen begin dit jaar. Deze daling hangt samen met de sterke afname van het aantal geboorten in de jaren zeventig. In de tweede helft van de jaren zeventig werden jaarlijks ongeveer 175 duizend kinderen geboren, tegen bijna 250 duizend kinderen in de jaren zestig. De daling van het aantal twintigers heeft een remmend effect op de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt.

Jonge en oude gemeenten
De verdeling van jongeren en ouderen laat grote regionale verschillen zien. Flevoland is de jongste provincie van Nederland, wat betreft het aandeel personen onder de 20. Bij de gemeenten is Urk koploper, 43 procent van de inwoners is jonger dan 20. Slechts 6 procent is 65-plusser. Andere gemeenten met veel jongeren zijn Staphorst en Zeewolde. Groningen kenmerkt zich als universiteitsstad, door het hoge aandeel twintigers: ruim een kwart. Ook andere universiteitssteden als Wageningen, Utrecht en Leiden tellen relatief veel twintigers. De gemeenten Rozendaal (Gld.), Bennebroek en Laren tellen naar verhouding veel 65-plussers: bijna een kwart. Het landelijk gemiddelde is 14 procent.

Minder dan 500 gemeenten
Het aantal gemeenten in Nederland daalt in snel tempo. Door de gemeentelijke herindelingen per 1 januari 2002 is het aantal gemeenten met 8 afgenomen tot 496. Tien jaar geleden telde Nederland nog 647 gemeenten. Er blijven steeds minder kleine gemeenten over. Nog slechts 13 gemeenten hebben minder dan 5 duizend inwoners, tegen 71 gemeenten tien jaar geleden. Op dit moment is Schiermonnikoog met iets meer dan duizend inwoners de gemeente met het kleinste inwonertal, gevolgd door Vlieland en Rozendaal (Gld.).

Grote steden
Amsterdam is met 734 duizend inwoners de grootste gemeente van Nederland. Almere is de sterkst groeiende gemeente. De afgelopen tien jaar nam het aantal inwoners met 74 duizend toe, tot 159 duizend inwoners. Een op de vijf inwoners van Nederland woont in een van de grootste tien gemeenten. Dit aandeel is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd.

Technische toelichting
De cijfers voor 1 januari 2002 hebben een voorlopig karakter. Over enkele maanden zullen de definitieve cijfers worden gepubliceerd.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. Jan Latten , tel. (070) 337 52 32. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-043
27 februari 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht