Gemeente Smallingerland

De feiten van de huurmarkt op een rij (27-2-02)

De laatste tijd kunnen we in de krant verontrustende berichten lezen over de huurmarkt in onze gemeente. Er zou sprake zijn van een tekort aan huurwoningen waardoor de herstructurering in de wijken onder druk komt te staan. Voor ons als gemeente is het van het grootste belang dat alle inwoners goed kunnen wonen in een huis dat past bij het inkomen en de woonwensen. Wij denken dat het ingezette beleid daarvoor goede garanties biedt en dat er geen reden is voor ongerustheid. Een aantal feiten op een rij:

q Van alle gemeenten in deze regio is Smallingerland de gemeente met het grootste aandeel huurwoningen ten opzichte van de koopwoningen. q De huidige wachtlijsten voor huurwoningen in de gemeente zijn hoog. De meeste mensen op deze lijst zijn echter wensverhuizers: zij hebben al een woning in onze gemeente maar zouden graag willen verhuizen. Onvoldoende duidelijk is welke gevallen echt urgent zijn dan wel dat er echt sprake is van een probleem op de huurmarkt. q Het aantal woningen dat wordt afgebroken onder de noemer van herstructurering wordt, in overleg met de huurders, bepaald door de woningcorporaties. Zij kennen de zwakke plekken in de wijken en besluiten waar sloop en vervangende nieuwbouw verstandig is. Het is dus niet de gemeente die bepaalt hoeveel en welke woningen worden gesloopt. Als het nodig is om de huidige koers te wijzigen omdat bijvoorbeeld een tekort aan huurwoningen dreigt dan is dat altijd mogelijk.
q De beide woningcorporaties in Smallingerland hebben sinds 1990 bijna 2000 woningen verkocht. De mogelijkheid om de woningen onder de marktprijs te verkopen, maximaal 30% korting voor zittende huurders, gebruiken zij niet. De woningen zijn daardoor minder bereikbaar voor mensen met lage inkomens.
q In de wijk Noord-oost geeft meer dan de helft van de bewoners aan dat ze wel een woning willen kopen. Dit blijkt uit een enquete die gehouden is onder alle inwoners van de wijk.
q Ook in de nieuwbouwwijken van Drachten worden voldoende betaalbare woningen gebouwd, zowel huur als koop.

De gemeente heeft de plicht om alle belangen en wensen, zeg maar het algemeen belang, af te wegen. De woningmarkt in Smallingerland bestaat namelijk niet alleen uit huurwoningen. Ook door het bouwen van nieuwe koopwoningen wordt in een belangrijke vraag voorzien. Op dit moment zijn daar ook tekorten: er is een tekort aan vrij-uitgeefbare kavels en een tekort aan betaalbare koopwoningen. Juist door het bouwen van betaalbare koopwoningen (tussen 100.000 en 160.000 euro) kan gerealiseerd worden dat mensen die nu nog een woning huren, door kunnen stromen naar een eigen woning. Dit heeft dan ook weer een positief effect op de huurmarkt.
Als gemeente zetten we in op een gezonde woningmarkt waar iedereen goed en betaalbaar kan wonen.