Ingezonden persbericht

Protesten bij presentatie stedelijk vernieuwing

GEUZENVELD-ZUID

AMSTERDAM GEUZENVELD, 20020304 -- Disndag 27 februari 2002 was dan eindelijk in de P.J. Troelstraschool om 19.30 uur de lang verwachte presentatie van de "Stedelijke Vernieuwingsplannen" voor Geuzenveld-Zuid.

Na een inleiding door de voorzitter werd door de heer Steijn(Prospect), de heer Westgeest (projectleider) en de heer Van Lier (Wethouder Stadsdeel) uitgelegd hoe de stedelijke vernieuwing van geuzenveld-Zuid zal worden aangepakt. Net als bij de presentatie voor buurt 5 moest opnieuw de hele zaal lachen toen werd verkondigd dat er vooral gesloopt en gebouwd zal worden voor de kinderen en kleinkinderen van de bewoners. De drie pijlers (sociaal, economisch en fysiek) werden uitgelicht en de definitieve invulling naar "Tuinstedelijke bebouwing" werd bekend gemaakt. De heer Steyn vertelde onder andere dat de corporaties van plan zijn om in de Westelijke Tuinsteden totaal 3.500 bestaande woningen te verkopen. De sprekers lieten weten dat het aantal woningen stabiel zal blijven en als "stedelijk suburbaan" zal worden vorm gegeven. Dit "leefmilieu" zal de randvoorwaarde zijn, waarbij de nadruk zal liggen op laagbouw met veel voorzieningen, goede versterkte verbindingen en nieuwe herkenningspunten en ontmoetingsplekken, zo vertelden de sprekers. De bewoners werden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen in een klankbordgroep, om zo mee te kunnen denken over de plannen. In mei of juni verwacht Parkstad met het definitieve vernieuwingsplan te komen, waarna tussen september en november de inspraakronde zal volgen. 

Toen er eenmaal gelegenheid tot het stellen van vragen was, barste de emotie in de zaal los. Veel bewoners maken zich ernstig zorgen over hun woning en bewoners van complex 24 (Van Karnebeekstraat) klaagden over de slechte en onvolledige renovatie. Nog steeds is er geen uitspraak over de 12 kopwoningen en ook op deze avond werd hier geen uitsluitsel over gegeven. De bewoners van deze woningen zullen dus nog geruime tijd in onzekerheid moeten verkeren. Ook bleek dat de samenwerking tussen de reinigingsdienst van het Stadsdeel en de corporatie bij de renovatie slecht was. Er blijkt ondanks de petitie en de beloofde betere coordinatie geen vooruitgang te zijn geboekt. De bewoners betwijfelden het nut van de participatie omdat in het verleden ook niets met voorstellen werd gedaan. Ondanks "participatie" werd een HOED (Huisartsen onder een Dak) bij de ontwerp-structuurvisie ook al niet opgenomen. Toch werd nu opnieuw glashard verkondigd dat de zorg binnen het aan te pakken gebied de aandacht heeft en dat een HOED hard nodig is. Ook winkels en bedrijvigheid waren onderdeel van het plan, maar de bewoners konden diverse voorbeelden aandragen van vertrekkende winkeliers door het slechte Stadsdeelbeleid.

De heer Steyn trachtte tot 2 keer aan toe de zaal te kalmeren door te vertellen dat ze eerst zouden gaan bouwen en dan pas slopen. Op de vraag of dat dan yuppenwoningen of sociale woningbouw werd, moest de heer Steyn toegeven dat er inderdaag maar 30% sociale woningen zouden worden gebouwd. 100% sociale woningbouw slopen en 30% terug bouwen geeft voor de bewoners weinig gemoedsrust. Het bleef na afloop ook nog lang onrustig in de zaal.



Ingezonden persbericht