Miko


Miko wint milieuprijs van stad Turnhout

Turnhout , 28 februari 2002- Een besparing van 22.000 liter stookolie per jaar met als gevolg een drastische vermindering van de uitstoot van stoffen die bijdragen aan de vorming van het broeikaseffect en zure regen, is voor de stad Turnhout aanleiding geweest de jaarlijkse milieuprijs toe te kennen aan de beursgenoteerde Miko-groep.

De bekende koffieproducent en kunststofverwerker Miko in Turnhout voert al jarenlang een geïntegreerd milieubeleid. Bij iedere aanpassing in het productieproces wordt zorgvuldig nagegaan welke milieuwinst er te behalen valt. Twee jaar eerder werd het bedrijf als gevolg van zijn niet aflatende milieu-inspanningen ook al eens door de stad Turnhout met de milieuprijs voor de industrie beloond. Dit in verband met een investering in een zogenaamde biowasser waardoor de productierookgassen sindsdien op een milieuvriendelijke manier gezuiverd worden.

Dit jaar ontving Miko de milieuprijs als winnaar van alle milieucategorieën. Het bedrijf heeft de prijs te danken aan de plaatsing van een warmtewisselaar tussen het koelwatercircuit van een nieuw aangeschafte compressor en het warmwatercircuit van de centrale verwarming. Deze investering waarmee een slordige 15.000 EUR was gemoeid, zorgt ervoor dat de vrijgekomen warmte van de compressor gerecupereerd kan worden om de burelen en productieruimten van het ganse bedrijf, ofwel een oppervlakte van maar liefst 6.000 m2, te verwarmen. Doordat er letterlijk zo'n 22.000 liter stookolie minder in rook opgaan, denkt het bedrijf jaarlijks een besparing van zo'n 6.500 EUR te realiseren, waarmee eens te meer is aangetoond dat milieuzorg en kostenbesparing veelal hand in hand kunnen gaan.

Gedelegeerd bestuurder van Miko, Frans Michielsen, ziet de toekenning van de prijs als een belangrijke erkenning voor het consequent doorgevoerde milieubeleid van Miko. Hij zegt namens zijn bedrijf zeer verheugd te zijn met deze prijs, maar tegelijkertijd ziet hij het als een plicht van moderne ondernemingen om consequent aandacht voor het milieu te hebben. "Industrie en omgeving moeten er immers naar streven om in harmonie met elkaar om te gaan", is zijn stellige overtuiging.

Einde