Rijksuniversiteit Groningen

Hoe verstaan we spraak?

Hoewel de wetenschap al meer dan een eeuw onderzoek doet naar verschillende aspecten van het verstaan van de menselijke spraak, en hoewel daarbij in de laatste decennia van de vorige eeuw grote vooruitgang is geboekt, kunnen we nog steeds niet een kunstmatig systeem bouwen dat even goed spraak herkent als de mens zelf. Dit probleem kan niet worden opgelost vanuit een enkel wetenschapsgebied: het heeft essentieel een multidisciplinair karakter. Dat komt door het grote aantal factoren dat bij spraakherkenning een rol speelt: de taal, de eigenschappen van het spraaksignaal die worden bepaald door de bron (spreker, machine) en de ruimteakoestiek, de verwerking in het oor, en de verwerking in de hersenen.

Helaas kan de hoofdvraag voorlopig niet definitief beantwoord worden. Maar wel kunnen we enkele punten aangeven waarop, en waarom, de mens spraak in een bekende taal beter verstaat dan een machine die in dezelfde taal is getraind. Toepassing van die kennis kan tot verbetering leiden van spraakverstaan in lawaaiige omgevingen, iets waar ieder mens bij het voortschrijden der jaren in toenemende mate mee te maken krijgt.

Prof.dr.ir. H. Duifhuis
studeerde Technisch Natuurkunde in Eindhoven en was daar ook enige tijd professor. Sinds 1980 is hij hoogleraar Biofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 1998 volgde een benoeming als hoogleraar Biomedische Technologie aan dezelfde universiteit. Duifhuis' belangstelling geldt artificiële intelligentie, neurale netwerken en spraakherkenning.

Datum en tijd

donderdag 28 februari 2002, 14.00 - 16.00 uur

Spreker

prof.dr.ir. H. Duifhuis

Titel

Hoe verstaan we spraak?

Serie

Hersenen en Kunstmatige Intelligentie

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Studium Generale Groningen in samenwerking met het HOVO

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 64, www.rug.nl/studium