Gemeente Groningen

27
FEB
17.09

Persbericht

Samenwerking GCC-gemeente bezegeld in overeenkomst binnenstadmanagement
27-02-2002

Morgen, donderdag 28 februari, ondertekenen wethouder K.F. Schuiling en de heer T.G. Venema van de Groningen City Club (GCC) om 12.00 uur een overeenkomst op het stadhuis. Bij beide partijen is er een duidelijke wil om de samenwerking op het vlak van centrummanagement te blijven voortzetten, zeker nu duidelijk is geworden dat de binnenstad en daarbinnen de Grote Markt voor nieuwe uitdagingen staat. In de overeenkomst wordt beschreven hoe de samenwerking de komende jaren vorm moet krijgen. De nieuwe werkwijze is tevens aanleiding om de naam centrummanagement te veranderen in binnenstadmanagement.

Uitdagingen
Sinds 1996 werken de Groningen City Club (GCC) en de gemeente Groningen nauw samen onder de noemer centrummanagement. Deze samenwerking heeft bijgedragen aan de verbetering en het in de markt zetten van de binnenstad. Nu de Groninger binnenstad de komende jaren voor grote uitdagingen staat, is de behoefte aan samenwerking aan de kant van beide partijen alleen maar groter geworden. Een goede samenwerking met de ondernemers van de binnenstad is immers van groot belang bij het opstellen en realiseren van het verbeterprogramma dat voortvloeit uit de nieuwe binnenstadsvisie.

Nieuwe werkwijze, nieuwe naam
Doel van het binnenstadmanagement-nieuwe-stijl is om via een gezamenlijke projectorganisatie projecten te realiseren die zichtbaar bijdragen aan de versterking van de economische positie van de binnenstad. Het gaat daarbij alleen om die projecten waarvan het zinvol is dat GCC en de gemeente de gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen. Deze doelstelling zal vanuit twee themas worden ingevuld: gastvrijheid en onderscheidend vermogen. Het kan dan gaan om activiteiten of maatregelen in de sfeer van marketing en promotie, evenementen, bewegwijzering, uitstraling openbare ruimte en winkelpanden, vervoersconcepten, parkeren, etc. Al deze maatregelen dragen er toe bij dat de binnenstad aantrekkelijker wordt om te bezoeken en dat er meer besteed wordt. En dat is weer goed voor de economische positie. Jaarlijks wordt geëvalueerd in hoeverre de gewenste resultaten daadwerkelijk zijn behaald.

De vernieuwing van de werkwijze vormt de aanleiding om de naam centrummanagement te vervangen door binnenstadmanagement. Aangezien de activiteiten betrekking hebben op dezelfde geografische grenzen als van het stadsdeel Binnenstad (en dus niet van stadsdeel Centrum), is nu gekozen voor de term binnenstadmanagement.