Gemeente Eindhoven

Persbericht 26 februari 2002

Ondertekening Strijp S

Nieuwe toekomst Strijp S een stap dichterbij

Met de ondertekening door burgemeester dr. R.W. Welschen van het koopcontract ter waarde van 140 miljoen is vandaag door de gemeente Eindhoven, Koninklijke Philips Electronics N.V. en Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V., een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van bedrijventerrein Strijp S. Dit 27 hectare grote Philipsterrein krijgt een nieuwe toekomst. De komende 10 tot 15 jaar wordt het gebied, gelegen nabij het centrum van Eindhoven, ontwikkeld tot een levendig woon-, werk- en recreatiegebied waar innovatie, technologie en design de hoofdtoon voeren.

Burgemeester Welschen tekent voor Stijp S Nadat de heren Welschen, mr. R.J.A. de Lange (voorzitter van de Hoofddirectie Philips Electronics Nederland B.V. en H.J. Hazewinkel RA (voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V.), het koopcontract hadden ondertekend, werd ook de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Eindhoven en KVWS beklonken. Zij gaan voor de ontwikkeling van Strijp S een publiek-private samenwerking aan, met als doel te komen tot een gezamenlijke grondexploitatie van het plangebied. Gemeente en KVWS zullen daarvoor een gemeenschappelijke exploitatiemaatschappij (GEM) oprichten, waarin beide partijen voor een gelijk deel aandeelhouder zullen zijn. De nieuwe situatie op het bedrijventerrein Strijp S wordt sinds gisteren gesymboliseerd door de vlaggen van de drie partijen aan de poort van het bedrijventerrein.

Verbeelding
Het afstoten van bedrijventerrein Strijp S past in het beleid van Philips om zich in regio Eindhoven op termijn meer te gaan concentreren op een paar locaties, bijvoorbeeld: de Philips High Tech Campus, het Philips Business Park Eindhoven (het huidige Vredeoord) en Philips Lighting in het centrum van Eindhoven. Philips zal zich in de komende 10 jaar uit de gebouwen van Strijp S terugtrekken. Een tot de verbeelding sprekend terrein komt vrij. De gemeente investeert in eerste instantie 140 miljoen. Van dit bedrag is zeker 20 miljoen gereserveerd voor de sanering van het terrein en de gebouwen. De partijen zullen de sanering en het verwijderen van kabels en leidingen in gezamenlijk overleg aanpakken, om zo het proces van bouwrijp maken en saneren te optimaliseren. Vervolgens zal de gemeente de grond en de gebouwen verkopen aan de GEM.

De partners in Strijp S schudden elkaar de hand Koploper In samenwerking met de gemeente Eindhoven, KVWS en Philips ontwierp BVR, (adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur) onder leiding van prof. H.R. Bakker het masterplan voor Strijp S. In het plan wordt moderne architectuur gecombineerd met historische blikvangers. Monumentale gebouwen als de Hoge Rug en het Klokgebouw krijgen in dit plan een nieuwe functie. Een bijzondere herontwikkeling, die het imago van Eindhoven als koploper in nieuwe technologie en design onderstreept. De gemeenteraad van Eindhoven ging 19 februari jl. akkoord met het masterplan, de daarbij horende koopovereenkomst met Philips en de samenwerkingsovereenkomst met KVWS.