RSI PATIENTEN VERENIGING

RSI: de minder bekende risicogroepen in de schijnwerpers

De Nederlandse RSI-Patiëntenvereniging vraagt dit jaar aandacht voor preventie van RSI bij de minder bekende risicogroepen. Enkele voorbeelden zijn tandartsen, kappers, schoonmakers, productiemedewerkers, kleermakers, musici, kinderen en studenten. De RSI-Patiëntenvereniging constateert dat RSI in de eerste plaats in verband wordt gebracht met beeldschermwerkers, waarbij overige risicogroepen weinig herkenning en erkenning ondervinden voor hun RSI-klachten.
RSI gerelateerde klachten komen in Nederland bij 1 op de 5 werknemers langdurig of regelmatig voor. In bepaalde beroepsgroepen is het aantal zelfs hoger dan 1 op 5. Onderzoek van de Universiteit van Groningen concludeert dat 60% van de tandartsen min of meer last heeft van het houdings- en bewegingsapparaat. Net als in de kappersbranche (49%)is dit percentage hoger dan bij beeldschermwerkers (31%).

Internationale RSI-dag
De Amerikaanse RSI-Patiëntenvereniging heeft het initiatief genomen om jaarlijks de laatste dag van februari uit te roepen tot Internationale RSI-(bewustwordings)dag. De eerste Internationale RSI-dag vond plaats op 29 februari 2000. Het doel van deze dag was het bijdragen aan de bewustwording van de kans op RSI. De tweede Internationale RSI-dag vond plaats op 28 februari 2001, waarbij in Nederland de RSI-Patiëntenvereniging aandacht vroeg voor RSI bij kinderen. Naast Nederland wordt o.a. in de volgende landen aandacht besteed aan de Internationale RSI-dag: Verenigde Staten, Canada, Engeland, Schotland, China en Nieuw-Zeeland.

RSI: de onbekende risicogroepen
RSI is een aandoening die in de volksmond bekend staat als 'muisarm' of beeldschermwerk gerelateerd. Kinderen vormen een groep beeldschermwerkers die onderbelicht wordt. Kinderen zijn de eerste generatie die vanaf zeer jonge leeftijd opgroeien met computers, terwijl hun spieren en botten nog in ontwikkeling zijn. Er zijn echter nog andere risicogroepen die momenteel sterk onderbelicht zijn. Uit onderzoek blijkt dat RSI voorkomt bij o.a. 60% van de tandartsen, 49% van de kappers, 38% van de kleermakers en bij 27% van de loodgieters. De RSI-Patiëntenvereniging is verontrust over het ontbreken van bewustzijn m.b.t. RSI binnen deze groepen. Indien werknemers met hun klachten naar een behandelaar gaan, wordt er vaak niet aan RSI gedacht. Meerdere behandelaars zijn van mening dat RSI-klachten alleen gerelateerd kunnen zijn aan beeldschermwerk. Goede preventie en het bij klachten snel inzetten van een juiste behandeling blijven daardoor te lang achterwege. De klachten aan handen, armen, schouders en nek kunnen dan overgaan in chronische aandoeningen.

Activiteiten Nederlandse RSI-dag
Fysiotherapeut Rayen Bindraban van het bedrijf ReAT zal in zijn praktijk op afspraak de aandoening RSI visueel zichtbaar maken. Prof. drs. Oene Hokwerda, emeritus hoogleraar tandheelkundige ergonomie van de Rijksuniversiteit Groningen, zal op aanvraag zijn visie geven over de problematiek rondom RSI bij tandartsen. De heer Egon Groen is bestuurder FNV Kappersbond en geeft in de persmap van de RSI-Patiëntenvereniging zijn visie over de RSI-problematiek in de kappersbranche. In de persmap vindt u meer achtergrondartikelen en uitspraken van deskundigen op het gebied van RSI, waaronder van Prof. dr. Monique Frings-Dresen, hoogleraar beroepsziekten, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam. Deze map is voor de pers te verkrijgen bij de RSI-Patiëntenvereniging. Eerder genoemde personen in dit bericht en de persmap zijn via de RSI-Patiëntenvereniging benaderbaar voor interviews.

Wat is RSI?
RSI is een overkoepelende term voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand. De aandoening RSI ontstaat door een statische houding in combinatie met repeterende bewegingen en verkeerde ergonomie tijdens het werk. Daarnaast kan een verhoogde werkdruk een rol spelen bij het ontstaan van RSI. Alle beroepsgroepen waar bovengenoemde factoren een rol spelen behoren tot de risicogroepen.

Meer informatie bij:
Sonja Dippel (voorzitter PR-Commissie) tel. 023-5341765 /
06-26044980
Jeannette de Keijzer (PR-Commissie) tel. 071-5140391


---

Deskundigen spreken zich uit over RSI

'Stress, slechte werkhoudingen en te weinig beweging zijn bij tandartsen en mondhygiënisten grote boosdoeners wat betreft het veelvuldig veroorzaken van houdingsproblemen, waaronder RSI.' Prof. drs. Oene Hokwerda, hoogleraar tandheelkundige ergonomie

Uit onderzoek blijkt dat 60-65% van de tandartsen in Nederland meer of minder last heeft van het houdings- en bewegingsapparaat. In de persmap vindt u een artikel van Prof. Hokwerda aangaande dit onderwerp.

34)'Het RSI-beleid wordt geknipt en geschoren.' Prof. dr. Monique Frings-Dresen, hoogleraar beroepsziekten

Het niet stellen van de diagnose RSI verlaagt misschien de WAO-instroom, maar niet het aantal (nieuwe) gevallen. De 'doofpot' is geen effectieve maatregel ter preventie van RSI. Met andere woorden: 'L'histoire se repete. In Australië heeft deze struisvogelpolitiek ook niet tot een oplossing voor RSI geleid.

'RSI bij kappers kan met 25% worden teruggebracht.' Egon Groen, bestuurder Kappersbond FNV Schoonheidsverzorging

In het 'arboconvenant kappersbranche' zijn in december 2001 afspraken gemaakt om binnen 4 jaar de RSI bij kappers met 25% terug te dringen. Daartoe is een aantal maatregelen gepland:

-Er komen afspraken over ergonomische normen aan kappersmaterialen, die in de Arbo-wet en in de CAO van de kappersbranche verplicht gesteld zullen worden. Ook met producenten zullen ervoor afspraken gemaakt worden.

-Er komen in de CAO afspraken over taakroulatie (na 1 uur werken minimaal 5 minuten iets anders gaan doen) en regelmatig in te voeren pauzes (na 2 uur werken minimaal 10 minuten pauze).
-Er zal in de kappersopleiding meer aandacht worden gegeven aan houding en werktechniek. Die aandacht wordt zelfs omgezet in de exameneisen voor het kappersdiploma.

'RSI-risico's zijn met meetapparatuur voor een ieder objectief en zichtbaar te maken'
Rayen Bindraban, ReAT, Reintegratie Advies & Training

In de laatste vijf jaar heeft er een ommekeer plaatsgevonden van sportgerelateerde aandoeningen naar arbeidsgerelateerde klachten en ongemakken. Ik ben mij steeds meer gaan bezig houden met het analyseren en opsporen van de oorzaken bij chronische aandoeningen en let daarbij met name op een samenhang en interactie tussen mens, arbeid en wetenschap.
(In deze persmap vindt u een artikel van Bindraban:'De dirigent is zijn stokje kwijt'.)

'RSI bij kinderen is beter te voorkomen dan te genezen' Dorrit Jansen, auteur lesprogramma 'Muisje Max'

Om RSI te voorkomen moet je iemand meteen bij de eerste keer computeren, leren hoe ze in termen van ergonomie met het apparaat om moeten gaan, voordat ze verkeerde gewoonten hebben aangeleerd. RSI is beter te voorkomen dan te genezen.
(In deze persmap vindt u een artikel van Jansen: 'Muisje Max met de kinderen in de strijd tegen RSI.)

'Hartstikke veel studenten hebben RSI. Onderwijsinstellingen zorgen niet goed voor hun studenten'
Sofie Joosse, Landelijke Studenten Vakbond

Steeds meer studenten hebben last van RSI. Studenten moeten steeds meer opdrachten inleveren die ze met een computer moeten maken. Vooral in de laatste fase van hun studie hoor je klagen over pijn in hun handen, armen en schouders. Het is echt heel naar dat mensen zo jong al te maken krijgen met RSI. Ze worden arbeidsongeschikt terwijl ze nog niet eens begonnen zijn met werken. Veel onderwijsinstellingen weten niet eens dat de ARBO-wetgeving ook voor studenten geldt!

'Alsof je van RSI-voorlichting RSI krijgt! Doorvoorlichting leer je de klachten hooguit eerder erkennen'
Tuur Elzinga, Tweede-Kamerfractie SP

Twee jaar geleden heb ik een aantal voorstellen suggesties gedaan om tot een betere preventie van RSI te komen. Ik heb onder andere voorgesteld om middels een verplichte registratie van de beeldscherm uren tot een adequate handhaving van het arbeidstijdenbesluit te komen. Helaas heeft staatssecretaris Hoogervorst deze voorstellen nog niet overgenomen. Verder heb ik voorgesteld om snel te onderzoeken hoe voor alle andere beroepsgroepen met een verhoogd risico op RSI arbeidsduur- en belastingsnormen ontwikkeld kunnen worden. Want RSI wordt in de meeste andere beroepen als risico nog erg onderschat. In plaats van het ontwikkelen van nieuwe normen staakte de staatssecretaris onlangs de voorlichting, omdat het aantal klachten bleef toenemen. Je moet er echter snel bij zijn. Voorkomen blijft beter dan genezen.

'RSI is meer dan een muisarm'
Margreet Pasman, FNV Bondgenoten, adviseur arbeidsomstandigheden en milieu

RSI is meer dan een muisarm. Verondersteld mag worden dat onderhand bekend is dat RSI veel voorkomt bij beeldschermwerkers. Repeterende bewegingen en statische houdingen zijn de twee belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van RSI. Kort cyclische (repeterende) en statische arbeid kom je echter in bijna alle sectoren tegen. Daardoor is het niet zo verwonderlijk dat kappers, medewerkers aan de lopende band en assemblagemedewerkers ook RSI-klachten hebben.

28 feb 02 13:48