Persbericht Trimbos-instituut

Zorgprogramma's in de GGZ: beter voor de cliënt

Utrecht, 28 februari 2002. De geestelijke gezondheidszorg gaat steeds meer over op het werken met zorgprogramma's: een samenhangend hulpaanbod voor mensen met psychische stoornissen. Op die manier kan beter gebruik worden gemaakt van de wetenschappelijke en professionele kennis die er is over specifieke psychische problemen. Bovendien kan beter worden aangesloten bij de wensen en verwachtingen van de hulpvragers.

Inmiddels is door hulpverleners en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg de nodige ervaring opgedaan met zorgprogramma's. Deze ervaringen komen uitgebreid ter sprake op het symposium Zorgprogramma's in de GGZ: een zorg of een zegen?, dat op vrijdag 1 maart a.s. in de Reehorst wordt georganiseerd door GGZ Nederland en het Trimbos-instituut. Het congres biedt een staalkaart van wat er inmiddels landelijk en regionaal is bereikt. Voor het congres hebben zich meer dan driehonderd deelnemers aangemeld, onder wie een opvallend groot aantal vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties (meer dan 70).
De geestelijke gezondheidszorg is volop in beweging, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Zorgprogramma's spelen daarbij een sleutelrol. Een zorgprogramma beschrijft het samenhangend hulpaanbod dat in een regio nodig is voor een cliënt met specifieke psychische problemen. Welke hulp wordt geboden is dan niet meer afhankelijk van de vraag bij welke instelling om hulp wordt gevraagd, maar van de vraag wat het meest geschikte hulpaanbod is in de regio. Daarover onderhandelen hulpverlener en cliënt op basis van het in het zorgprogramma omschreven hulpaanbod.
In de afgelopen jaren is in vrijwel alle GGZ-regio's hard gewerkt aan het beschrijven en invoeren van zorgprogramma's. GGZ Nederland en het Trimbos-instituut ondersteunen deze ontwikkeling sinds eind 2000 met het Landelijk project Programma's in de GGZ. Dit project richt zich op de ondersteuning van het ontwikkelen en implementeren van zorgprogramma's. Het congres van 1 maart laat zien wat er inmiddels op dit terrein tot stand is gekomen, en stelt de voor- en nadelen van zorgprogrammering ter discussie.


---

____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---