Actueel

S. niet terug naar de kernreactor in Petten

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 28-02-2002

De president van de Alkmaarse rechtbank heeft de vordering van S. om weer toegelaten te worden tot zijn werk als plv. hoofd van de wacht bij de hoge Fluxreactor te Petten afgewezen.

Kernpunt in de beslissing van de rechter is dat niet voldoende is komen vast dat het handelen van S., namelijk het schrijven van een brief naar de Kernfysische Dienst en het benaderen van de media met klachten over de (on)veiligheid van de reactor, voornamelijk was ingegeven uit een gevoel van noodzaak om kwalijke praktijken die veiligheid betreffende aan het licht te brengen. Volgens S. zou de leiding daarvoor geen oog hebben of willen hebben. S. heeft niet duidelijk kunnen maken dat er geen andere meer voor de hand liggende weg was geweest om zijn zorgen te uiten dan via een brief aan de Kernfysische dienst en het benaderen van de pers. Bovendien had van hem als deskundige - juist wanneer het hem ging om de zorg voor veiligheid - verwacht mogen worden dat hij de resultaten van het onderzoek van de KFD had afgewacht alvorens de media te benaderen.
Daarbij dient mede in aanmerking genomen te worden dat uit de rapportage van de KFD niet naar voren is gekomen dat er sprake is / was van een onveilige situatie .De stelling van ECN dat de acties van S. vooral zijn ingegeven uit onvrede over de arbeidsvoorwaarden, zal in de binnenkort aan te vangen bodemprocedure nader moeten worden onderzocht.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD9687
(Zie het originele bericht)