Korps: Friesland, plaats: Friesland 28-02-2002
Politieberichten van 28/2 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: oplichting
Woensdag omstreeks 17.45 uur werd een 33-jarige inwoonster van Leeuwarden opgelicht. De vrouw was in haar zaak aan de Wortelhaven toen een onbekende man de zaak binnenkwam, die twee cameras te koop aanbood. De man liet de cameras met aankoopbonnen en gebruiksaanwijzing zien. Tevens werd de werking van de camera uitgelegd. De vrouw meldde in eerste instantie dat zij geen interesse had en ook geen geld. De man had de cameras ondertussen in een tas gedaan en verliet even de winkel, doch keerde daarop direct terug. Toen de man bleef aandringen en een zielig verhaal ophing, heeft de vrouw de cameras gekocht. De vrouw kreeg de tas waarin de cameras zaten en overhandigde de man het afgesproken geldbedrag. De man verliet daarop direct de winkel. Toen de vrouw de tas opende, bleek de inhoud zon 2 kilo aardappelen te zijn. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. Het signalement: man, leeftijd 25/30 jaar, lengte 1.75/1.80 meter, kaalgeschoren hoofd, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, sprak Frans, droeg witte trui en zwarte broek.

Oosterwolde: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 20.40 uur kwam er een melding binnen dat er een vechtpartij zou zijn in een woning aan de 13e Aprilstraat. Ter plaatse bleek dat familieleden onderling ruzie hadden gekregen en dat deze inmiddels was gesust. Niemand van de aanwezigen wilde aangifte doen. Bij onderzoek in de woning werd op de slaapkamer een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 98 hennepplanten met bijbehorende apparatuur in beslag genomen. Tevens bleek dat er ten behoeve van deze kwekerij illegaal stroom werd afgetapt. De bewoner, een 46-jarige inwoner van Oosterwolde, werd als verdachte gehoord en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag omstreeks 04.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Sibrandus Leostraat. De voorruit van de woning werd vernield. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De bewoonster, een 30-jarige vrouw werd wakker en begon te schreeuwen, waardoor de verdachte, die inmiddels weer buiten stond, de weggenomen laptop liet vallen en er vandoor ging. De vrouw kon geen signalement van de verdachte geven. De schade aan de laptop is niet bekend. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak buurthuis
Afgelopen nacht werd ingebroken in het buurthuis aan de Verdistraat. De achterdeur werd opengebroken. De kassa met een klein bedrag aan euros werd weggenomen. Een medewerker van het buurthuis, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Terschelling: onderzoek dodelijke ongeval
Afgelopen zondag omstreeks 10.45 uur vond op het strand ter hoogte van paal 7 bij de strandzeilwedstrijden een dodelijk ongeval plaats. Zie hiervoor ook de politieberichten van 24/2 (13.00 uur) t/m 25/2 (07.00 uur). Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland heeft naar de juiste toedracht hiervan een onderzoek ingesteld. Een duidelijke oorzaak van het ongeval kon niet worden gegeven. Hoe de strandzeilers, die elkaar tegemoet zeilden, hebben gereageerd toen zij elkaar wilden passeren, werd niet duidelijk. Wie nu precies de uitwijkmanoeuvre heeft ingezet, kon niet meer nagegaan worden. Ook de sporen op het strand waren door de vloed uitgewist. Wel werd duidelijk dat de strandzeilwagens elkaar in een hoek van 90 graden hebben geraakt. Het slachtoffer wordt morgen (vrijdag 1/3) op Terschelling begraven.

Lollum: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het erf van een woning aan de Van Abbemastrjitte. Het rechter voorportier werd opengewrikt. Uit de auto werden een radio/cdspeler en een cd weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Lollum, deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272