Provincie Drenthe

Commissie presenteert toekomstbeelden Drentsche Aa Wonen, landbouw en recreatie belangrijke onderwerpen

Assen, 28 februari 2002
Persberichtnummer 02-016



De Voorbereidingscommissie heeft in een notitie de streefbeelden voor het stroomgebied van de Drentsche Aa defintief vastgesteld. Deze streefbeelden - afgeleid van de toekomstbeelden voor de lange termijn
- geven een beeld van de doelen die in 2010 moeten zijn gerealiseerd. De integrale streefbeelden zijn samengesteld uit de thema's: water, landbouw, natuur & landschap, recreatie & toerisme, voorlichting & educatie en wonen & leefbaarheid.

In maart zal de Voorbereidingscommissie een conceptplan op hoofdlijnen voor het gebied vaststellen. Hierin zijn de toekomst- en streefbeelden vertaald in concrete acties, voorstellen en projecten voor het beheer, de inrichting en ontwikkeling van het Drentsche Aa gebied. Tijdens twee informatieavonden in het gebied op dinsdag 26 en donderdag 28 maart zal de Voorbereidingscommissie dit concept-plan presenteren aan de bewoners uit het gebied. De Voorbereidingscommissie zal in de zomer van 2002 het Plan aanbieden aan de Staatssecretaris van LNV. De verwachting is dat het gebied de status krijgt van een Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap.

In het kort wordt hieronder per thema een schets gegeven van de vastgestelde toekomstbeelden.

WONEN
De Voorbereidingscommissie ziet onder andere bij het opstellen van dorpsomgevingsplannen van een aantal dorpen een belangrijke rol weggelegd voor de bevolking. Deze plannen richten zich, langs de weg van een lokaal ontwikkelingsprogramma, op zowel de leefbaarheid als op de beeldkwaliteit van dorpen. Gezocht wordt naar directe betrokkenheid van bestaande sociale netwerken zoals dorpsbelangen, boermarken en plattelandsvrouwen.
De randen van dorpen worden ingepast in het landschap (geen 'witte schimmel'). Ook Assen zou een groene rand moeten krijgen.

LANDBOUW
De Voorbereidingscommissie ziet een belangrijke rol weggelegd voor de landbouw. De sector is namelijk niet alleen een economische peiler voor het gebied, maar blijft daarnaast ook een van de beeldbepalende factoren voor een Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. Binnen de kaders van het provinciaal omgevingsbeleid moet de agrarische sector ruimte krijgen voor bedrijfsontwikkeling, zodat perspectief aanwezig is voor jonge boeren en bedrijfsovernames. Naast de reguliere landbouwtakken, zijn er mogelijkheden voor verbreding naar natuurbeheer en recreatie. Het karakteristieke landschap en de natuurgebieden bieden kansen voor agrariërs om door onderhoud extra inkomen te verwerven.

RECREATIE EN TOERISME
Het gebied biedt volop mogelijkheden voor toerisme en recreatieve initiatieven. De Voorbereidingscommissie ziet hierin, naast de landbouwsector, een belangrijke bron van inkomsten voor het gebied. Ook dient er in de ogen van de commissie een kwaliteitsimpuls te komen voor het verblijfstoerisme, naast verdere ontwikkeling van het dagtoerisme. In samenwerking met VVV's en NNBT dient een gemeenschappelijk promotiebeleid op te worden gesteld. Op diverse strategische punten worden knooppunten ('poorten') ontwikkeld, waar bezoekers de auto kunnen parkeren, informatie beschikbaar is, iets kan worden gedronken en men een fiets kan huren. In het gebied is plaats voor zowel ontspannen, als ook voor avontuurlijke vormen van beleving.

WATER
Om de basisafvoer van de beek te stabiliseren en te verbeteren, wordt de sponswerking van het beeksysteem versterkt. Door zonering en herverkaveling van functies in het plangebied wordt de problematische beïnvloeding van landbouw en natuur opgelost. Natuurstroken en natuurlijke oevers vormen belangrijke verbindingen waar beekorganismen en dieren langstrekken. De kwaliteit van het oppervlaktewater moet geschikt zijn voor de bereiding van drinkwater.

NATUUR EN LANDSCHAP
De landschappelijke aantrekkelijkheid van het gebied is afkomstig van de landbouw, natuur en aanwezige cultuurhistorische waarden. Reden voor de commissie om te streven naar open essen zonder woningbouw of bosaanplant. Op de lange termijn heeft de beek zijn natuurlijke loop over het hele traject teruggekregen. De Drentsche Aa wordt via een passage bij het Noord Willemskanaal verbonden met de oorspronkelijke benedenloop. De bossen in het gebied staan in verbinding met boswachterijen bij Schoonloo en Grolloo. Drukke wegen worden voorzien van wildpassages.

VOORLICHTING EN EDUCATIE
Zowel nu als in de toekomst speelt het informeren en betrekken van bewoner, gebruikers en bezoekers bij het gebied een grote rol. Door beleving ontstaat interesse. Voorlichting en educatie moeten vervolgens leiden tot betrokkenheid en participatie. Informatieoverdracht is zowel gericht op bezoekers van het gebied als bewoners. Een "levend bezoekerscentrum" vervult een centrale rol in de informatievoorziening. Het netwerk van voet- en wandelpaden sluit goed aan op de locatie van (onderdelen van) het bezoekerscentrum. Ook wordt er een netwerk gerealiseerd van concentratiepunten van voorlichting en educatie. Dit netwerk bestaat uit verschillenden 'poorten' die toegang bieden tot het gebied.

Het gebied
De streefbeelden hebben betrekking op het gebied dat gelegen is in de driehoek Assen, Glimmen en Gieten (zie kaartje). Uitgangspunt voor de toekomst van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa is het behouden en versterken van de identiteit in het gebied. De ontwikkeling van het landschap geldt daarbij als een overkoepelende beleidsstrategie, 'met behoud door vernieuwing' en de cultuurhistorie als leidende principes.

Werkwijze
De stuurgroep heeft voor de ontwikkeling van de streefbeelden de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) betrokken om wensen en behoeften in de streek in kaart te brengen. Voor de agrarische sector in het gebied werden twee informatieavonden georganiseerd waarbij agrariërs aandachtspunten konden aanreiken.

Aan het opstellen van een plan voor de Drentsche Aa werken mee: de provincie Drenthe, de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Assen, het waterschap Hunze en Aa's, Staatsbosbeheer, LNV Noord, NLTO, Recreatieschap Drenthe, Natuurmonumenten, Waterbedrijf Groningen en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen. Al deze partijen zijn vertegenwoordigd in de Voorbereidingscommissie die onder leiding staat van een onafhankelijke voorzitter, de heer H. van 't Land. Plannen in het gebied kunnen op diverse manieren worden ondersteund met inzet van meerdere instrumenten (EU, Rijk en provincie Drenthe).

De notitie streefbeelden Drentsche Aa kunt u hier downloaden.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl