Provincie Limburg

Complexe regelgeving Europese subsidies leidt tot risico's

Persbericht Commissie voor Onderzoek

Commissie voor Onderzoek vindt Provincie Limburg onzorgvuldig COMPLEXE REGELGEVING EUROPESE SUBSIDIES LEIDT TOT RISICO'S

Gedeputeerde Staten besloten medio 2000 om, via een drietal stichtingen, 300.000,00
( 136.134,00) te geven als extra voorschotten aan de in financiële moeilijkheden verkerende Abb-MCG B.V. Dit besluit is voor een deel genomen op basis van onvolledige én onjuiste informatie. Desondanks valt het besluit zelf te verdedigen. Maar het besluitvormingsproces is onzorgvuldig geweest. Dit concludeert de Commissie voor Onderzoek (CvO) uit Provinciale Staten. Onder andere het ontbreken van passende voorschriften en richtlijnen bij de uitvoering van complexe regelingen en de controle daarop, hekelt de CvO. De Commissie heeft onderzoek verricht naar de juistheid van het besluit én naar het besluitvormingsproces rond Europese subsidiegelden binnen de Provincie Limburg.

Door het ontbreken van voorschriften en richtlijnen loopt de Provincie in brede zin ook in de toekomst risico's. Het onderzoek naar de organisatorische constructie rond de uitvoering van de ESF-4 regeling wijst uit dat de Provincie daarbij grote risico's loopt. Onduidelijke regelgeving, ondoorzichtige administratie en slecht dossierbeheer worden door de Commissie voor Onderzoek (CvO) aangemerkt als opvallende tekortkomingen in de provinciale organisatie. De CvO onderschrijft het reeds door de Algemene Rekenkamer geconstateerde gevaar van te nauwe verwevenheid tussen aanvragers en uitvoerders van projecten. Er is voldoende specifieke inhoudelijke kennis aanwezig , maar bij de uitvoering van de Europese regeling is onvoldoende gebruik gemaakt van de voor beoordeling van subsidieverzoeken vereiste financieel-economische deskundigheid. Inhoudelijke beoordeling en controle op naleving en uitvoering van deze regelingen moeten meer worden gescheiden, zo concludeert de CvO.

Onderwerp van onderzoek door de CvO was ook de detachering van een bij Abb-MCG B.V. werkzame ex provinciale medewerker bij de Provincie. De commissie merkt op dat beide posities van betrokkene formeel en juridisch weliswaar te scheiden zijn, maar dat de detachering niet verstandig is geweest.
Verder is de CvO van mening dat bij het verwerven van gelden via complexe subsidieregelingen tevens kwalitatief en kwantitatief moet worden geïnvesteerd in de uitvoering en het beheer van die regelingen. Dit laatste is in het onderhavige geval onvoldoende gebeurd.

Met het rapport sluit de Commissie het onderzoek naar de zogenoemde Abb-affaire af.
27-2-2002 14:59