Limburgs Museum


Toegevoegd: 28-2-2002 Karakteristiek gebouw krijgt nieuwe bestemming

VOORMALIG TANKSTATION NU OPEN ALS INFORMATIECENTRUM LIMBURGS MUSEUM

Sef Derkx

In de zomer van 1933 bouwde The American Petroleum Company aan de Keulsepoort in Venlo een zogenaamd Service-Station. Dat was de toen gangbare benaming voor wat men later een tankstation zou gaan noemen. Naarmate de bouw vorderde, werden steeds meer wenkbrauwen gefronst. Het was namelijk een voor die tijd modern gebouw. Een tikkeltje gewaagd zelfs en de sfeer ademend van tankstations in Amerikaanse roadmovies. Een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit de periode tussen beide wereldoorlogen. Vóór 1940 maakten de deelnemers aan de beroemde rally van Monte Carlo hier een tussenstop. Een gebeurtenis die heel Venlo op de been bracht.

Nadat in 1956 de kenmerkende luifels waren gesloopt, verloor het tankstation drie jaar later zijn oorspronkelijke functie. Het werd VVV-kantoor en later onder meer theehuis. Het oudst bewaarde tankstation van Nederland verkommerde in de loop van de jaren alsmaar meer. Volledige sloop leek alleen nog een kwestie van tijd. Het tij keerde, toen de plannen voor de bouw van het Limburgs Museum werden uitgewerkt. In de visie van architect Jeanne Dekkers moest het tankstation teruggebracht worden in zijn oorspronkelijke staat en geïntegreerd in het nieuwe museum. Die plannen zijn gerealiseerd en vanaf 6 maart wordt het pand voor het publiek opengesteld als Informatiecentrum Limburgs Museum. Vanaf dan kan het publiek iedere woensdag van 13.00 uur tot 16.30 uur terecht. Buiten de reguliere openingsuren is bezoek ook mogelijk, maar alleen na telefonische afspraak: (077) 352 21 12.

Boeken en tijdschriften, manuscripten, cd-roms en andere moderne informatiedragers staan ter beschikking van de bezoeker. Het zwaartepunt ligt bij de geschiedenis, tradities en trends van Limburg. Daarnaast beschikt het Informatiecentrum over algemene standaardwerken en de voornaamste publicaties uit de grensgebieden rondom Limburg. De collectie en catalogus van het LiFVA (Limburgs Film- en Video-Archief) kunnen er eveneens worden geraadpleegd. Enkele maanden geleden is het Limburgs Museum gestart met een omvangrijk automatiseringsproject. Het moet erin resulteren dat de gegevens van alle verzamelingen worden samengebracht in de Digitale Vraagbaak, een centrale databank die toegang geeft tot museale objecten, documentaire verzamelingen en beeldmateriaal, inclusief films. De startversie die nu in gebruik is, helpt de bezoeker van het Informatiecentrum Limburgs Museum alvast een eind op weg.