European Commission

IP/02/342

Brussel, 28 februari 2002

Onderzoek: de Commissie publiceert een studie over mogelijke conflicten tussen het aanvragen van octrooien en de publicatie van wetenschappelijke resultaten

De Europese Commissie heeft een studie gepubliceerd over de gevolgen van het dilemma waarin wetenschappers zich zeiden te bevinden ten opzichte van andere wetenschappers, wanneer zij hun resultaten zo spoedig mogelijk willen publiceren maar tegelijkertijd directe bescherming van deze resultaten nodig hebben wanneer daarvoor een octrooiaanvraag is gedaan. Uit de studie blijkt dat de wetenschappelijke wereld voorstander is van deze zogenaamde "grace period", terwijl het bedrijfsleven er tegen is en het MKB op dit punt verdeeld is. De belangrijkste bevinding van de studie is dat publieke onderzoekorganisaties octrooiaanvragen vrijwel even professioneel kunnen behandelen als industriële organisaties, zonder dat de wetenschappelijke publicatie van de resultaten noemenswaardig wordt uitgesteld. Wetenschappers die het octrooisysteem niet hebben gebruikt menen echter dat een octrooiaanvraag aanzienlijke vertraging van de publicatie van hun resultaten met zich meebrengt. In de studie wordt ook gewezen op de behoefte van de universitaire wereld en het MKB aan een doelmatig en betaalbaar EU-octrooisysteem, zoals de Commissie heeft voorgesteld (zie IP/00/714 en MEMO/00/41). Een strategie voor de biotechnologiesector staat hoog op de agenda van de Europese Raad van Barcelona van maart 2002.

Naar aanleiding van deze resultaten zei Commissaris Philippe Busquin van Onderzoek: "Het is duidelijk dat kleine en innovatieve bedrijven en jonge onderzoekers de bescherming van een Europees octrooi nodig hebben. Dit geldt met name voor dynamische sectoren zoals de biotechnologie, waar Europa een reële kans heeft om een mondiale speler te worden, met alle positieve gevolgen voor de werkgelegenheid van dien. De Commissie heeft in haar strategisch plan voor de biowetenschappen(1)
duidelijk gesteld dat op het gebied van octrooibescherming in geïndustrialiseerde landen gelijke concurrentievoorwaarden moeten gelden."

Frits Bolkestein, de Commissaris voor de interne markt, voegt daar aan toe: "Uit deze studie blijkt eens te meer de behoefte aan een goedkope en gemakkelijk toegankelijke octrooibescherming die in de gehele EU geldig is. Daarom is het van essentieel belang dat ons voorstel voor een EU-octrooi zo spoedig mogelijk wordt goedgekeurd".

Het onderzoek naar het gedrag van Europese wetenschappers en organisaties uit de industrie en de wetenschappelijke wereld die zich bezighouden met onderzoek op het gebied van biotechnologie en genetische engineering, maakt deel uit van de rapportageverplichtingen in het kader van de Richtlijn betreffend de rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen (98/44/EG). Onderzocht werd of vertragingen kunnen worden geconstateerd bij wetenschappelijke publicaties over octrooieerbare onderwerpen op het gebied van genetische engineering en, indien dat inderdaad het geval is, welke beleidsmaatregelen kunnen worden genomen om de negatieve gevolgen daarvan tegen te gaan. Onderzoekinstituten, universiteiten en kleine biotechnologiebedrijven die de belangrijkste bijdrage leveren aan innovatie in de biowetenschappen worden regelmatig geconfronteerd met dit dilemma: enerzijds willen zij hun onderzoekresultaten snel aan de wetenschappelijke wereld en/of de investeerders bekendmaken, maar anderzijds moet een octrooiaanvraag worden ingediend. Deze conflicterende prioriteiten kunnen leiden tot uitstel van de publicatie van wetenschappelijke resultaten en een belemmering vormen voor de snelle verspreiding van wetenschappelijke kennis, en zodoende de wetenschappelijke vooruitgang vertragen. Toch maakt het octrooisysteem de publicatie mogelijk van resultaten die anders geheim zouden blijven, in het bijzonder voor uitvindingen in de industrie.

In het onderzoek wordt de nadruk gelegd op de noodzaak van ondersteuning voor en opleiding van academici ten behoeve van een adequaat gebruik van het octrooisysteem. De conclusie van het verslag is dat moet worden nagedacht over het definiëren en harmoniseren van het concept "grace period". Gezien de sterke toename van de internationale onderzoeksamenwerking en technologieoverdracht is een internationale harmonisatie van de "grace period" een belangrijk thema van het wetenschaps- en technologiebeleid.

Achtergrond

De afgelopen tien jaar is het aantal publicaties in de biotechnologiesector in de OESO-landen meer dan verdubbeld. In dezelfde periode is het aantal octrooiaanvragen in de biotechnologiesector bij het United States Patent and Trademark Office en het Europees Octrooibureau gemiddeld gestegen met 13 à 15% per jaar, ten opzichte van een totale jaarlijkse groei van slechts 5%.

Het verslag kan worden geraadpleegd op

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/

(1)
Biotechnologie en biowetenschappen - een strategie voor Europa. HYPERLINK
"http://europa.eu.int/comm/biotechnology/pdf/policypaper_en.pdf" http://europa.eu.int/comm/biotechnology/pdf/policypaper_en.pdf