Gemeente Rotterdam

Advies aan Rotterdam: 'Investeer meer in échte problemen'

De gemeente Rotterdam moet zich meer concentreren op het aanpakken van de échte problemen waarmee de stad worstelt. Ze moet meer aandacht hebben voor de uitvoering van beleid en minder voor nieuw beleid. Om dat mogelijk te maken moet het volgende college van B. en W. het aantal beleidsprioriteiten flink terugdringen. Dit adviseert de visitatiecommissie grotestedenbeleid (GSB) aan het Rotterdams gemeentebestuur. De bevindingen van de commissie, die onder leiding staat van oud-minister Elco Brinkman, worden toegelicht in de jongste uitgave van het gemeentelijk informatieblad Nieuw Rotterdams Tij.

Op uitnodiging van de gemeente Rotterdam bezocht de visitatiecommissie GSB (van de vier grote steden) de stad op 28 januari om te beoordelen hoe Rotterdam bezig is met het grotestedenbeleid. De commissie prees de gemeente bij haar bezoek voor de open en eerlijke zelfanalyse van het GSB. De stad lijkt goed te beseffen wat de knelpunten zijn. De zelfanalyse biedt echter nog weinig aanknopingspunten voor het aanpakken van deze problemen, aldus de commissie. Ze onderschrijft echter wel de hoofdconclusie uit de zelfanalyse dat Rotterdam met zijn GSB-aanpak een goede basis heeft gelegd.

Een van de zaken die de commissie het meest is opgevallen tijdens het bezoek aan Rotterdam is dat de stad kampt met een aantal 'buitenmaatse beleidsopgaven'. Die spelen vooral op sociaal-economisch vlak. Het gaat daarbij onder andere om het feit dat Rotterdam zo veel laagopgeleiden en inactieven binnen zijn grenzen heeft. Rotterdam onderscheidt zich ook van andere steden door de grote dynamiek in migratiestromen. Brinkman en consorten adviseren het stadsbestuur om meer aandacht te geven aan deze onderwerpen. De gemeente moet volgens de commissie duidelijker bij het Rijk aangeven dat ze dit soort problemen niet alleen kan oplossen.

In Nieuw Rotterdams Tij is verder te lezen dat Rotterdam kampt met een gebrek aan ambulante jongerenwerkers. Dit frustreert de nieuwe veiligheidsaanpak die de gemeente eind vorig jaar heeft ingezet. Steeds minder jongerenwerkers kiezen ervoor om 'de straat op te gaan', zo bericht Nieuw Rotterdams Tij. Dit vergroot de kans dat rondhangende jongeren afglijden tot crimineel gedrag. Volgens Ton Huiskens, autoriteit op het gebied van jongerenwerk, moet de gemeente meer geld uittrekken voor het uitbreiden van het aantal ambulante jongerenwerkers. In zijn visie moeten er zeker vijftien bijkomen. Huiskens: 'En de ambulante jongerenwerkers moeten de straat op en niet, zoals nu vaak gebeurt, gedwongen achter hun computers blijven zitten om overal subsidies vandaan te krijgen.'