Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 28 februari 2002

Juris: nieuw tijdschrift over juridische zaken van mensen met een chronisch ziekte of handicap

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en zijn lidorganisaties willen de juridische dienstverlening aan mensen met een chronische ziekte of handicap versterken. Daarvoor is een Juridisch Steunpunt voor gehandicapten en chronisch zieken opgericht en is er nu ook het blad Juris. Nummer 1 is zojuist verschenen.

In het eerste nummer van Juris onder meer:


* Een bestuursrechter over de keuze van een juridisch adviseur of advocaat

* Naar een 'gewone' school, ondanks handicap of ziekte
* Aftrek bijzondere uitgaven in het nieuwe belastingstelsel
Juris is ook te lezen op www.juridischsteunpunt.nl

Programma Juridische Ondersteuning

Wetten en regels zijn in onze complexe samenleving voor iedereen ingewikkeld. Voor mensen met een handicap of een chronische ziekte is dit niet anders. Zij hebben bij uitstek te maken met vaak onoverzichtelijke, elkaar aanvullende of tegensprekende wetten.

Veel organisaties van mensen met een handicap of chronische ziekte geven al sociaal-juridische dienstverlening. Het programma Juridische Ondersteuning van de CG-Raad wil de samenwerking tussen de bestaande initiatieven vergroten. Er is een Juridisch Steunpunt opgericht, waar iedereen met een chronische ziekte of handicap terecht kan voor juridisch advies. Voor uitgebreidere dienstverlening dient de hulpvrager lid te zijn van een organisatie die bij de CG-Raad is aangesloten. Het Juridisch Steunpunt is ook bedoeld als monitor voor tekortkomingen in wet- en regelgeving. De (geanonimiseerde) meldingen geven belangrijke informatie over zaken die door politici en beleidsmakers aangepakt moeten worden. Vanzelfsprekend wordt te allen tijden de privacy van de bellers gegarandeerd.

Het Juridisch Steunpunt chronisch zieken en gehandicapten, ondergebracht bij Stichting de Ombudsman, is op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer (035) 672 26 66.


---