Gemeente Den Haag

2002-02-27: Gemeente Den Haag en Ministerie van Defensie verlengen samenwerking werkervaringsproject

De gemeente Den Haag en het Ministerie van Defensie verlengen op 27 februari 2002 hun overeenkomst om bij te dragen aan het terugdringen van de werkloosheid in de Haagse regio.

Het ministerie van Defensie zal gedurende twee jaar 10 tot 12 nieuwe werkervaringsplaatsen ter beschikking stellen voor Haagse langdurig werklozen.

Den Haag telt nog steeds bijna 11.000 arbeidsplichtige bijstandsgerechtigden. Voor het overgrote deel daarvan is de afstand tot de arbeidsmarkt zo groot dat zij niet zonder voorbereidend traject aan een baan geholpen kunnen worden. Het opdoen van werkervaring onder begeleiding is vaak een onmis-bare laatste stap waarvoor de gemeente samenwerking zoekt met kleine en grote werkgevers. In 1999 sloten de gemeente en het Ministerie van Defensie de eerste samenwerkingsovereenkomst. Sindsdien hebben in totaal 40 mensen daar betaald werkervaring opgedaan in diverse eenvoudige functies.

De samenwerking wordt nu met twee jaar verlengd voor maximaal 12 plaatsen. Het project biedt Defensie de mogelijkheid om mensen in te zetten op plekken waar extra arbeids-capaciteit nodig is. Dat gebeurt zowel bij de Centrale Organisatie als bij de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marine. In de afgelopen twee jaar zijn twaalf van de deelnemers door Defensie in dienst genomen. Negen mensen hebben elders een baan gevonden.

De deelnemers aan het project worden geselecteerd door de Stichting Werkbij, die in opdracht van de gemeente Den Haag de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) uitvoert. Werkbij biedt de deel-nemers een Wiw-dienstverband aan voor twee jaar en zorgt voor de nodige begeleiding. Op de werk-plek worden de deelnemers door Defensie ingewerkt en intensief begeleid. Zij krijgen aanvullende opleidingen en worden ondersteund bij het vinden van een reguliere functie binnen of buiten Defensie. Bij tussentijds vertrek van deelnemers kunnen de werkervarings-plaatsen door nieuwe deelnemers worden ingenomen.

De samenwerkingsovereenkomst wordt namens de Minister van Defensie ondertekend door de Secretaris-Generaal, de heer drs. D.J. Barth, en namens de gemeente Den Haag door de heer P.M.M. Heijnen, wethouder Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid.

last update: 27 februari 2002 ;pag.: 11488; auteur: 10;cat.: 17 Uw