INSP. VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

IGZ: Inspectie dringt aan op snelle besluitvorming Petten

Donderdag 28 februari 2002, nummer 22

INSPECTIE DRINGT AAN OP SNELLE BESLUITVORMING INZAKE REACTOR PETTEN

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een inventarisatie gemaakt van de medische gevolgen van de sluiting van de hoge flux reactor in Petten op de korte en langere termijn. Er is onvoldoende zekerheid dat andere Europese reactoren de productie van Petten in voldoende mate kunnen compenseren. Daarom acht de Inspectie in verband met de continuïteit van de radio-isotopenvoorziening een snelle besluitvorming van de kernfysische dienst van groot belang.

Er zijn drie groepen producten in de nucleaire geneeskunde en de radiotherapie waarvoor de sluiting van de reactor in Petten consequenties heeft.

1. De diagnostische radiofarmaca die gebruikt worden voor het stellen van een diagnose op afdelingen nucleaire geneeskunde.
2. De therapeutische radiofarmaca die gebruikt worden voor de behandeling van onder andere kanker.

3. De isotopen die worden gebruikt in de brachytherapie. Dit is een vorm van radiotherapie waarbij radioactief materiaal lokaal in de tumor wordt ingebracht.

Als de reactor in Petten langer dan een maand gesloten blijft, verwacht de Inspectie nadelige gevolgen. Er zullen leveringsproblemen voor Rhenium-186 en Iridium-192 ontstaan, de back-up capaciteit voor Technetium-99m en Iridium-192 valt weg en enkele producten zullen sterk in kosten stijgen. Het effect blijft voor de meeste patiënten beperkt, mits alle andere reactoren volgens schema functioneren. Hierover is vooralsnog echter geen zekerheid te geven. Voor een aantal individuele patiënten, die ingesloten zijn in een klinisch onderzoek, bijvoorbeeld met Luthetium-177 of de Boron Capture Neutron Therapy (BNCT), zal gedurende de periode van de sluiting in Europa beperkte of geen behandeling mogelijk zijn. Langdurige sluiting heeft voor deze patiënten dan ook nadelige gevolgen.

De Inspectie verwacht bij een relatief korte sluiting van de reactor (tot ongeveer half maart) geen grote leveringsproblemen van radio-isotopen en een gering effect voor patiënten. De vermindering van de beschikbaarheid van de meest toegepaste radio-isotopen , zoals Technetium-99m, Iridium-192, Rhenium-186 en Strontium-89, zal beperkt zijn. Andere Europese reactoren die medische isotopen maken, kunnen de stillegging van Petten voor het grootste gedeelte opvangen. Zo is bijvoorbeeld de BR2-reactor in Mol (België) eerder opgestart dan oorspronkelijk gepland.


-0-0-0-