Gemeente Den Haag

2002-02-26: Geleidelijn voor blinden en slechtzienden in het Haagse stadhuis

Op donderdag 28 februari, 12.30 uur, neemt wethouder Welzijn Jetta Klijnsma een geleidelijn voor blinden en slechtzienden in het Atrium van het Haagse stadhuis officieel in gebruik. Met deze voorziening is het voor blinden en slechtzienden mogelijk om zelfstandig de receptie van het stadhuis te bereiken. Ook wordt de nieuwe brochure 'Troep van de Stoep' van de landelijke Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang aan wethouder Klijnsma aangeboden. Zij is voorzitter van de commissie Welzijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De geleidelijn vormt een belangrijke aanvulling op het reeds bestaande pakket voorzieningen in het stadhuis voor mensen met een handicap. Voor de aanleg van de geleidelijn heeft de gemeente advies gevraagd aan Haagse blinden en slechtzienden. De landelijke Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang is actief bij dit project betrokken. Het initiatief is een van de actiepunten van het gemeentelijk beleid, dat is te lezen in de nota 'Haagse gehandicapten in de lift'. In het stadhuis is ook de Teletolk Gebarentaal geïnstalleerd. In zowel de raadszaal als de trouwzaal is een ringleiding voor doven en slechthorenden aangelegd. Sinds 2000 beschikt de gemeente Den Haag over het Internationaal Toegankelijkheids Symbool voor het stadhuis en de bibliotheek.

Troep van de Stoep
Dit is de tweede brochure in een reeks die de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang uitbrengt over mobiliteit voor blinden en slechtzienden. Er staan tips in over goede en obstakelvrije looproutes. Deze horen bij een stad die toegankelijk is voor iedereen. Voor blinden en slechtzienden is dit van wezenlijk belang. De brochure is kosteloos te bestellen bij de federatie (tel.: 030 - 299 28 78 of per e-mail: Federatie@sb-belang.nl).

De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang
De federatie treedt op als spreekbuis en belangenbehartiger van alle slechtzienden en blinden in Nederland. In Den Haag en in veel andere gemeenten zijn consulenten mobiliteit en toegankelijkheid aangesteld. Zij geven advies over zaken rond veiligheid van blinden en slechtzienden in het verkeer.
last update: 26 februari 2002 ;pag.: 11464; auteur: 10;cat.: 17 Uw