Gemeente Breda

28-02-2002

Eerste samenwerkingsovereenkomst Westflank een feit

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Slokker Vastgoed B.V. en de gemeente Breda is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de Westflank ingeluid. Het betreft een eerste ondertekening waarin een ontwikkelaar de hoge kwaliteitseisen voor dit gebied onderschrijft en zich bereid verklaart een financiële bijdrage te leveren aan de terugkeer van het water in de stad. Slokker Vastgoed B.V. uit Huizen zal op de hoek van de Markendaalsweg en de Waterstraat 9 luxe herenhuizen, 12 appartementen en 300m2 bedrijfsruimte realiseren.

De samenwerkingsovereenkomst is getekend door directeur R.A.th.Janssen van Slokker Vastgoed en wethouder A. Adank.
Slokker Vastgoed B.V. ontwikkelt zijn project op het voormalige terrein van de St. Fransiscusschool . Een locatie die, volgens het gemeentebestuur van eminent belang is als het gaat om het terugbrengen van het water in de stad. Aan projectontwikkeling in dit gebied worden dan ook hoge eisen gesteld. Vooruitlopend op de herintroductie van het water in de stad heeft het college destijds stedenbouwkundige ir. Thijs Asselbergs uit Haarlem benaderd met de vraag een ontwikkelingsplan te maken voor het gebied Westflank. Hier kwam de 4plus variant uit voort die een hoogwaardige kwaliteit van het gebied garandeert:

- het water wordt een structurerend element in het gebied tussen de Trapkes en het Seeligterrein;

- de waarde van de Kloosterkapel wordt beter benut voor de Westflank;
- door een gelijktijdige ontwikkeling van een viertal locaties rond een nieuw plein op het kruispunt van de Markendaalseweg, de Karnemelkstraat en de Waterstraat wordt een samenhangende kwaliteit bereikt;

- er wordt een aanzienlijk beter woonmilieu tot stand gebracht;
- er ontstaat een betere relatie tussen de Westflank en het alternatieve circuit aan de Nieuwstraat en dit gedeelte van de Westflank krijgt een meer diverse invulling.

Hoge eisen
De hoge eisen zoals de gemeente die stelt, zijn nu als eerste door Slokker uit Huizen onderschreven. De vastgoedmaatschappij is bereid gevonden de aanvankelijke plannen voor dit gebied te schrappen en een nieuw bouwplan te ontwikkelen dat een bijdrage levert aan de kwaliteit van de Westflank. Het resultaat is onder andere een blok van negen herenhuizen die de benaming grachtenpand waardig zijn. Ook de andere ontwikkelaars in dit gebied zullen straks moeten instemmen met de hoge kwaliteitseisen die voor dit gebied gelden en van hen wordt eveneens een bijdrage verwacht.
Het gaat dan om projecten zoals de invulling van de locatie van het voormalig politiebureau en de Kijkshop locatie. Om het gewenste kwaliteitsniveau te waarborgen heeft de gemeente inmiddels ook zelf enkele panden aangekocht aan de Markendaalseweg.

Breda, 28 februari 2002