Vlaams Parlement

parlementaire begrippenlijst Français Deutsch English Español

28 feb 2002

Bruno De Roover, winnaar stripwedstrijd Vlaams Parlement

Een onafhankelijke vakjury onder het voorzitterschap van ridder Marc Sleen heeft de inzending "Flosj in het Vlaams Parlement" geselecteerd als laureaat van de stripontwerpwedstrijd voor 10- tot 14-jarigen.

Flosj, een Vlaams leeuwtje, beleeft in het Vlaams Parlement een plezierig kwajongensavontuur. Door puur toeval komt hij in het gebouw terecht, waar hij in contact komt met een Vlaams volksvertegenwoordiger, die hem via een rondleiding inleidt in de werking van het Vlaams Parlement. Flosj noteert de uitleg van het parlementslid op zijn eigen speelse manier in blocnotestijl. Tijdens de rondleiding haalt Flosj zich de woede van enkele "bewoners" van het Vlaams Parlement op de hals, omdat hij in elke zaal of gang wel iets in het honderd stuurt.

De jury loofde de inzending vooral voor het soepele verhaal, de plezierige anekdotes en het geestige stripfiguurtje. De kleuren zijn fris en de tekenstijl duidelijk. Het gaat om een klassiek figuurtje dat zich vlot laat gebruiken voor allerlei nevenproducten en voor de website. Het scenario sluit ook het best aan bij het opzet van de wedstrijd, namelijk het voor kinderen vrij moeilijke onderwerp op een positieve, educatieve en toch speelse manier benaderen.

Bruno De Roover, geboren in Brugge op 7 september 1972, studeerde communicatiewetenschappen (pers en voorlichting) aan het Hoger Instituut voor Bedrijfsopleiding (thans EGON) in Gent en grafische vormgeving aan het Sint-Lucas in Gent. Hij werkt reeds anderhalf jaar als tekenaar bij Studio 100 (Kabouter Plop - Samson en Gert - Wizzy & Woppy). Op zijn palmares staan verder nog een reclamestrip voor Deceuninck, tekeningen voor een dagtrip-CD-ROM bij De Morgen (uitgaven van Lannoo) en het ontwerpen van diverse websites (lay-out en tekeningen).

Het gedrukte eindproduct zal eind september, bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar, aan de pers worden voorgesteld. Op deze persvoorstelling ontvangt Bruno De Roover ook de hoofdprijs van 12.400 euro uit handen van voorzitter Norbert De Batselier. Aan deze persvoorstelling wordt een tentoonstelling gekoppeld waarop ook de vijf andere geselecteerde inzendingen, die elk een geldprijs van 500 euro krijgen, aan bod zullen komen.