INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Tien miljard euro aan aardgasbaten. Waar blijft dat eigenlijk?

Waaraan moet de circa tien miljard euro aan aardgasbaten worden besteed? Aan een zweeftrein naar het noorden, frequent openbaar vervoer in de Randstad of nieuwe nationale parken? Antwoorden op die vragen wil het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) de komende maanden krijgen, via een volksraadpleging. Burgers kunnen hun opvattingen kwijt, op de internetsite www.waarblijftonsgeld.nl en in enquêtes in regionale dagbladen. Afgelopen woensdag is in Nieuwspoort onder grote belangstelling het startsein gegeven voor deze landelijke volksraadpleging. Dit in het bijzijn van maatschappelijke organisaties en de Kamerleden Voûte (VVD), Eurlings (CDA), Vendrik (GroenLinks) en Van Bommel (SP).

Wie de vragenlijst invult, krijgt, afhankelijk van de antwoorden, een lijst met vijftien tot twintig projecten waaruit een keuze kan worden gemaakt. De projecten vallen in drie categorieën: infrastructuur, stedelijk en landelijk gebied.
De reacties van de deelnemers vormen de basis voor een publieksdebat op 13 april 2002, waar besproken zal worden welke investeringen de hoogste prioriteit moeten krijgen. De uitkomsten worden op 25 april a.s. aan de orde gesteld in een verkiezingsdebat met Tweede-Kamerleden die in de zomer van dit jaar de beslissingen over de ruimtelijke investeringen gaan voorbereiden.

De vier initiatiefnemers van deze volksraadpleging willen de besteding van de miljarden niet een onderwerp laten zijn van achterkamertjes-politiek: Het is immers ons geld. De website heet daarom ook 'waarblijftonsgeld'.
Volgens het IPP gebeurt de besteding van de miljarden euro aan aardgasbaten tot nu toe achter gesloten deuren: 'dit soort belangrijke beslissingen wordt tijdens de formatie en de besprekingen over het Regeerakkoord genomen. Vier jaar geleden waren er drie Kamerleden bij betrokken. Wij willen dat systeem veranderen. Die politieke cultuur moet anders worden', aldus Eisse Kalk, directeur van het IPP.

Het IPP heeft al ervaring met een dergelijke volksraadpleging. Twee jaar geleden met het project 'Geef mij de ruimte'. Toen kreeg minister Pronk een burgeradvies over de inrichting van Nederland. Dit in het kader van de 'Vijfde Nota ruimtelijke ordening'.

De campagne 'Waar blijft ons geld' is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek, Stichting het Metropolitane Debat, Habiforum en Stichting Natuur en Milieu.