Ingezonden persbericht



Situatie
Maluku

Vreugde en tranen van blijdschap

Na de vredesmars van gisteren in de stad Ambon welke doorging tot in Tulehu waarbij ook christenen aanwezig waren, hebben zeker wel 50 tal speedboten in de baai van Ambon, welk de afgelopen 2 jaar een schietbaan was, waarbij vele slachtoffers zijn gevallen, vandaag 28 februari 2002 opnieuw gezorgd voor vreugde en tranen van blijdschap.
De speedboten van Hative-Besar , Wayame, Poka Rumah Tiga, Batu merah, Gudang Arang, Pohon Mangga Amahusu Air Salobar komen bij elkaar en varen over de Baai al zwaaiend naar de bevolking, die aan wal geemotioneerd staan te kijken.
De vrouwen zwaaien met hun zakdoekjes. Het lied
Gandong e wordt voluit gezongen door beide groepen.

Vandaag zijn ook vele christenen naar de
jalan A.Y.Patty gegaan. Deze straat was voor de onrust de drukste winkelstraat, gedurende de onrust een spookstraat, en wordt nu de gehele dag druk bezocht door moslims en christenen die mekaar de hand geven en omhelsen. De christenen lopen Mata-Hari (groot supermarkt) binnen. Zelfs bij ons in desa Kusu-kusu Sereh zijn drie moslims meiden met een christen truckchauffeur meegereden en bij ons eet-tentje sate ayam met lontong gegeten.

De Molukse bevolking staat achter het Malino

-- Akkoord. Er zal geevalueerd moeten worden over de spontane vredes-mars van gisteren en de gebeurtenissen in de baai van Ambon. Tijdens de vredes-mars worden 4 bommen gegooid, maar de bevolking laat zich niet meer provoceren. Er is nog een klein groepje die steeds maar weer probeert onrust te stoken. Er zal ook concrete stappen genomen worden zoals de inname van wapens. Er zijn signalen dat de mensen bereid zijn de wapens in te leveren. Ook zal er een gezamelijke wachtpost geplaatst worden van bevolking, politie en militairen.

tot zover, meer nieuws volgt

Paulien Joel-Parera

Ambon, 28-02-2002