Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-009

02-009 28-02-2002

Nieuwe leerstoel Ad Lagendijk en Willem Vos van start

Licht vangen

Het optisch onderzoek aan de Universiteit Twente krijgt een flinke impuls, met de komst van twee topwetenschappers. Per 1 maart 2002 start aan de faculteit Technische Natuurkunde de nieuwe leerstoel Complex Photonic Systems, geleid door de hoogleraren Ad Lagendijk en Willem Vos. Hun onderzoek maakt deel uit van het onderzoeks-instituut MESA+, en is gericht op structuren om licht te kunnen manipuleren: fundamenteel onderzoek naar licht en materialen, dat toepassing kan krijgen in bijvoorbeeld nieuwe lasers en optische componenten in de telecommunicatie.

Om licht te kunnen vangen, tot aan opsluiten, `stilzetten' en manipuleren, zijn bijzondere materialen en structuren nodig. Die noodzaak was meteen ook de hoofdreden voor de nieuwe hoogleraren om te kiezen voor de UT en het instituut MESA+ : "Die structuren komen tot stand door zelf-organisatie, of door nano-engineering. MESA+ heeft daar, met haar uitgebreide faciliteiten, veel ervaring mee opgebouwd." Het UT-onderzoek leidde al tot nieuwe `fotonische kristallen', waarin licht zich verrassend blijkt te gedragen. Het kan bijvoorbeeld scherpe bochten maken, nodig om heel compacte lichtgeleidende componenten te kunnen maken. Onlangs nog publiceerde het blad Science over een nieuwe techniek, ontwikkeld aan de UT, om lichtpulsen zichtbaar te maken. Met de komst van Lagendijk en Vos krijgt het sterk in opkomst zijnde vakgebied een forse uitbreiding.

Prof.dr. Ad Lagendijk (54), is internationaal bekend door onder meer zijn onderzoek naar het localiseren van licht. Hij studeerde tot 1969 Fysische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde in 1974 aan dezelfde universiteit. Zijn wetenschappelijke carrière speelde zich tot nu toe met name af aan de UvA, ook werkte hij een aantal jaren aan de Universiteit van Antwerpen. Lagendijk is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen, en was tot 1996 ook hoofd Atoomfysica van het FOM-instituut Amolf in Amsterdam. Ook is hij bekend door zijn columns in de Volkskrant.

Prof.dr. Willem Vos (37) leidde sinds eind `93 het onderzoek naar `photonic bandgap materials' aan het Van der Waals-Zeeman Instituut van de UvA. Hij studeerde tot 1987 Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan dezelfde universiteit in 1991. Eerder werkte hij onder meer als post-doc aan Carnegie Institution of Washington.

Noot voor de pers