Voedselketen eist voldoende middelen voor efficiënte controle.

Brussel - De totstandkoming van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen blijkt mank te lopen. Dit komt omdat hiervoor onvoldoende middelen ter beschikking staan.

Het gevolg is opnieuw een geschokt consumentenvertrouwen, een tanend imago van België in het buitenland, verlies van exportmarkten en zware economische schade.

In de bijgevoegde gemeenschappelijke open brief aan de eerste minister en de vice-eerste ministers roepen alle schakels van de voedselketen de regering op om dringend de nodige extra middelen te reserveren in het kader van de lopende budgetcontrole. Indien deze middelen niet gevonden worden, verzaakt de regering in feite aan haar doelstelling om te komen tot een geïntegreerde en efficiënte voedselcontrole.

In hun open brief bieden ABS, Boerenbond, BEMEFA, FEVIA, UNIZO Agro-voeding, UNIZO Distributie en FEDIS hun volle medewerking aan om dit doel te bereiken. Zij vragen een dringend gezamenlijk onderhoud aan de eerste minister om hun vraag toe te lichten.

Na dit onderhoud zullen de ondertekenende organisaties de pers informeren over de resultaten. In afwachting wensen zij geen commentaar te geven over de inhoud van deze open brief.

Bron:
ABS - Algemeen Boerensyndikaat
Boerenbond
BEMEFA - Belgische Vereniging van Mengvoederfabrikanten FEDIS - Belgische Federatie van de Distributieondernemingen FEVIA - Federatie Voedingsindustrie
UNIZO Agro-voeding
UNIZO Distributie

Internet: http://www.belga.be en http://www.newsaktuell.be

Open Brief:

VOEDSELKETEN EIST VOLDOENDE MIDDELEN VOOR EFFICIËNTE CONTROLE

Mijnheer de Eerste Minister,
Dames en heren Vice-eerste Ministers,

In haar beleidsverklaring bij het aantreden in juli 1999 heeft de regering de oprichting aangekondigd van het Federaal Agentschap van de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De bedoeling was om, door integratie van de verschillende inspectiediensten in één coherente en efficiënte administratie, te komen tot een betere controle op de voedselveiligheid en het herstel van het consumentenvertrouwen. De organisaties, die deze brief ondertekenen, onderschrijven volledig deze doelstelling en rekenen op de maximale inzet van de regering om dit doel te bereiken. Zij vertegenwoordigen nagenoeg alle schakels van de voedselketen: toeleverende industrie, landbouw, voedingsindustrie en distributie.

Anderzijds zijn de ondertekenende organisaties zich ten volle bewust van de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de producenten voor de voedselveiligheid. Inpikkend op de aanbevelingen inzake autocontrole, geformuleerd in het eindverslag van de parlementaire dioxinecommissie, werden dan ook reeds veelvuldige initiatieven ontwikkeld voor versterking van de kwaliteitsborging doorheen de ganse voedselketen. Er bestaat een dringende nood aan wettelijke omkadering van deze initiatieven.

Op het terrein blijkt de totstandkoming van het FAVV echter mank te lopen. Dit komt omdat, naast de lopende inspectieopdrachten van de geïntegreerde diensten, onvoldoende financiële en logistieke middelen ter beschikking staan voor de nieuwe essentiële opdrachten van het FAVV. Het betreft hier, onder andere, het uitschrijven van draaiboeken voor behandeling van incidenten in de voedselketen, de professionele omkadering van de communicatie met de media en met alle actoren van de voedselketen, de wetenschappelijke evaluatie van risico's voor de volksgezondheid, ....

Indien uw regering het FAVV inderdaad wil uitbouwen tot een efficiënte controle-instantie, is dit alleen mogelijk indien de dringende beslissing genomen wordt om hiervoor de nodige extra middelen uit te trekken. Indien deze middelen niet kunnen gevonden worden in het kader van de lopende budgetherziening, verzaakt de regering in feite aan haar doelstelling om te komen tot een geïntegreerde en efficiënte voedselcontrole.

De succesvolle uitbouw van het FAVV is voor de ondertekenende organisaties een absolute prioriteit en voorwaarde voor het succes van hun eigen inspanningen. Volgens hun vaste overtuiging is de intense samenwerking tussen overheid en privé-sector de onmisbare sleutel tot een steeds betere veiligheid van de voedselketen. Zij bevestigen in dit verband hun vertrouwen in de ambtenaren van de verschillende diensten.

De bedrijven uit de voedselketen en de consumenten rekenen erop dat uw regering dringend alle nodige maatregelen neemt voor een doeltreffende voedselcontrole. Daartoe willen de ondertekenaars van deze open brief, zoals in het verleden, volop hun medewerking verlenen. Zij vragen een dringend gezamenlijk onderhoud om deze vraag toe te lichten.

Met de meeste hoogachting,

ABS
Kamiel Adriaens, Voorzitter

Boerenbond
Noël De Visch, Voorzitter

BEMEFA
Hubert Vandeputte, Voorzitter

FEVIA
Eric Swenden, Voorzitter

UNIZO Agro-voeding
Kris Peeters, Gedelegeerd Bestuurder

UNIZO Distributie
Kris Peeters, Gedelegeerd Bestuurder

FEDIS
Gérard de Laminne de Bex Gérard, Directeur