GroenLinks


-

Reizigers willen een betaalbare, toegankelijke snelle trein!

28 februari 2002

Teken protest aan bij minister Netelenbos!
Over enkele jaren rijden er snelle treinen van Amsterdam naar Parijs over het nieuwe hogesnelheidsspoor. Ook gaan er snelle treinen rijden van Amsterdam naar Breda. NS gaat samen met KLM (High Speed Alliance) dit vervoer verzorgen.
De kaartjes voor deze snelle treinen dreigen peperduur te worden. Dit komt omdat minister Netelenbos ieder jaar een fors bedrag wil voor het gebruik van het spoor.

Stuur een protest e-mail naar minister Netelenbos en NS/KLM. Klik hier om uw email naar de speciale actie postbus te versturen. (groenlinks@tk.parlement.nl)GroenLinks zal de emails aanbieden aan minister Netelenbos tijdens het Kamerdebat over de HSL-zuid en aan en de directeur van High Speed Alliance (NS/KLM)

Afspraken over (maximum) prijzen voor de kaartjes worden niet gemaakt. De minister lijkt alleen oog te hebben voor haar eigen inkomsten en vergeet het belang van de reiziger. NS en OV-jaarkaarten zullen niet geldig zijn in deze snelle treinen. Een jaartrajectkaart voor de snelle trein zal naar verwachting ruim twee keer zo duur zijn als een jaartrajectkaart nu.

Dit is een gemiste kans en zonde van de miljarden overheidsgeld die in het nieuwe spoor geïnvesteerd zijn. Natuurlijk moet NS/KLM een reëele vergoeding betalen voor het gebruik van het spoor. Maar het belang van de reiziger moet voorop staan.
Een echte concurrent voor auto en vliegtuig wordt de snelle trein alleen als de kaartjes betaalbaar zijn! Daarom wil GroenLinks dat de minister het contract met KLM en NS aanpast.


- tarieven maximaal 25% hoger dan voor de gewone trein
- een klantvriendelijk kaarten- en tarievensysteem
- geen apart verkoopsysteem voor snelle en gewone treinen
- toegankelijk met reductiekaarten en abonnementen
- toegankelijkheid rolstoelgebruikers en gereserveerde plaatsen voor minder validen

- mogelijkheid om een fiets mee te nemen
- geen reserveringsplicht voor binnenlandse reizen
- in stand houden van treindiensten Amsterdam Den Haag Rotterdam
Goed, toegankelijk, snel en betaalbaar openbaar vervoer is een prima alternatief voor het vliegtuig. Nu vliegen er jaarlijks twee miljoen passagiers van Schiphol naar Parijs. Verder is de snelle trein een geduchte concurrent voor de auto op de route Amsterdam Rotterdam Breda. Maar alleen als de snelle trein betaalbaar is!


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl