Programmabureau Advies Overheid.nl

Kwijtschelding via internet

Het hoogheemraadschap van Rijnland is met de belastingcampagne van dit jaar een proef begonnen die het mogelijk maakt dat belastingplichtigen per e-mail een bezwaar kunnen indienen tegen de waterschapsaanslag verontreinigingsheffing en ingezetenenomslag. Ook kunnen zij een verzoek doen om vermindering van de aanslag.

De proef betreft de gebruikers van woonruimten. Aan deze groep van belastingplichtigen worden jaarlijks ruim 500.000 aanslagbiljetten gezonden. Eind dit jaar beslist Rijnland of de nieuwe werkwijze ingevoerd wordt voor alle belastingplichtigen. Dit zijn er ruim 900.000.

De proef wordt met belangstelling gevolgd door andere overheden die in Nederland belasting heffen. Jaarlijks stuurt Rijnland nota's voor het waterpeilbeheer en het waterkwaliteitbeheer: formeel zijn dit belastingaanslagen. Het gebruik van internet is weer een verdere stap in het optimaliseren van de dienstverlening door Rijnland. Na ingewonnen juridisch advies blijkt dat Rijnland binnen de wettelijke regels bevoegd is dit systeem toe te passen omdat deze werkwijze in het voordeel is van de belastingplichtige en kosten bespaart.

Op de internetsite van Rijnland www.rijnland.net zijn standaardformulieren beschikbaar voor het maken van bezwaar tegen Rijnlands belastingaanslag of het indienen van een verzoek om vermindering van het bedrag van de aanslag. Ook kan via internet een formulier voor het verzoek om kwijtschelding worden gebruikt en kan een belastingplichtige via een rekenprogramma zelf beoordelen of het verzoek om kwijtschelding zinvol is. (Het eigenlijke verzoek om kwijtschelding kan nog niet per e-mail omdat diverse bewijsstukken moeten worden meegezonden).

Hoewel deze mogelijkheid sinds kort beschikbaar is op de internetsite van Rijnland en er in afwachting van de juridische adviezen niets over is vermeld in de bijsluiter hebben nu al 150 belastingplichtigen van deze service gebruik gemaakt.

Serviceverlening naar de belastingplichtigen en kostenbeperking zijn voor Rijnland belangrijke aandachtspunten. Sinds enkele jaren is het niet meer nodig dat belastingplichtigen bij verhuizing of als zij alleen komen te wonen om vermindering van de aanslag verzoeken. De vermindering verleent Rijnland automatisch door een koppeling van de gemeentelijke bevolkingsadministratie aan de belastingadministratie van Rijnland.

Ook bij een waardevermindering van bijvoorbeeld het eigen huis, wordt door Rijnland automatisch de vermindering van de aanslag verleend. Belastingplichtigen ontvangen van de vermindering schriftelijk bericht.

Verder wordt er vanaf dit jaar gebruik gemaakt van de gegevens van de waterleidingbedrijven voor de aanslagberekening voor bedrijven. Rijnland verwacht hierdoor jaarlijks circa 15.000 minder aangiftebiljetten te verzenden. Voor bedrijven betekent dit minder administratieve rompslomp.
Meer informatie

www.ictu.nl