Gemeente Tilburg

26-2-2002
Tilburg kiest voor jeugd en jongeren

Vanaf september vorig jaar heeft de gemeente samen met de stichting Bureau Jeugdzorg/Jongerenwerk Midden Brabant, de stichting Jeugdbelangen Berkel-Enschot, de stichting Jeugd en Jongerenwerk Udenhout, ATTAK, De Twern en BOTS gewerkt aan twee maatregelen uit de jeugdnota Opgroeien in Tilburg. Het gaat hierbij om maatregelen over het professionele jeugd- en jongerenwerk.

Op 25 februari heeft het college van B&W besloten dat vanaf 1 januari 2003:

- de gemeente de regie voert over het jeugdbeleid in de wijk;
- alle jeugd- en jongerenwerkers uit de wijken gaan in één organisatie samenwerken.

Gemeente voert regie
Onder regie van de gemeente gaan in elke wijk in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout professionele jeugd- en jongerenwerkers aan de slag. Samen met kinderen, jongeren en organisaties die met jongeren te maken hebben, zoals het onderwijs, maken zij een wijkanalyse. Daarin wordt onder andere antwoord gegeven op de volgende vragen: Wat willen kinderen en jongeren? Moet er iets veranderen in de aangeboden activiteiten? Zijn er voldoende voorzieningen? Op basis van deze analyse maken de jeugd- en jongerenwerkers plannen voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Regelmatig bekijkt de gemeente of alles volgens planning verloopt.

Alle jeugd- jongerenwerkers uit de wijken in één organisatie De gemeente wil de krachten bundelen: jongerenwerkers van bureau Jeugdzorg, kinderwerkers van De Twern, jeugd- en jongerenwerkers uit Udenhout en Berkel-Enschot onder één dak! Samen gaan zij uitvoering geven aan het jeugd- en jongerenwerk in de wijken. De Twern, als instelling voor het wijkgericht werken, wordt de werkgever. ATTAK en De Twern bespreken hoe ook het stedelijk jongerenwerk in deze nieuwe aanpak een plaats kan krijgen.