Provincie Groningen

Groningen, 28 februari 2002 Persbericht nr. 27

Gedeputeerde Boertjens ontvangt Noordzee Commissie

Op 28 februari en 1 maart ontvangt gedeputeerde Boertjens de Noordzee Commissie (NSC) in Groningen. De Noordzee Commissie is een samenwerkingsverband van meer dan 60 regio's uit het gebied rond de Noordzee. De leden komen uit acht verschillende landen: Schotland, Engeland, Belgie, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Nederland. Tijdens de ontmoeting wordt onder andere een strategisch actieplan opgesteld waarin eerder geformuleerde visies in concrete acties worden omgezet. Het gaat hierbij om versterking van de participatie in Europese discussies, het organiseren van diverse conferenties en symposia en het opzetten van gezamenlijke projecten voor Interreg IIIB en IIIC programma's.

De Noordzee commissie is opgericht in 1989 om het ontwikkelen van regionale partnerschappen in de landen rond de Noordzee te bevorderen. Het overkoepelende doel is om het bewustzijn van de Noordzeeregio te vergroten om zich te profileren en zich te richten op de versterking van de positie van de Noordzeeregio binnen Europa. De Noordzee commissie bestaat oa. uit een dagelijks bestuur (executive committee) en zes themagroepen. Het doel van de themagroepen is om verschillende activiteiten op het gebied van Werkgelegenheid, Communicatie&Transport, Cultuur&Toerisme, Onderwijs& Onderzoek, Milieu&Visserij te ontwikkelen en behartiging van regionale belangen te bevorderen.

Om de samenwerking tussen de regio's te promoten en verder te ontwikkelen is het Noordzee Interreg IIIB programma gerealiseerd. Dit programma biedt financiële steun aan de ontwikkeling van projecten in de Noordzeeregio. Dit Interreg IIIB Programma loopt van 2002 tot 2007.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Nicolette Boelens, Bestuurscontacten, (050) 316 46 26