Gemeente Leeuwarden

content-type=text/plain; charset=iso-8859-1

Aanpak afval http://www.leeuwarden.nl/functies/pagfunctie.cfm?parameter=1032

Leeuwarden pakt afval aan

Afvalcontainer Burgemeester en wethouders van Leeuwarden hebben het Plan van aanpak afval 2002-2005 vrijgegeven voor inspraak. Het plan geeft op hoofdlijnen weer hoe de gemeente Leeuwarden een verbetering van afvalscheiding en hergebruik en een vermindering van de hoeveelheid restafval wil realiseren.

Het Plan van aanpak ligt van 25 februari tot en met 25 maart 2002 ter inzage bij de centrale balie van het Stadskantoor aan het Oldehoofsterkerkhof 2 te Leeuwarden. Het Stadskantoor is op werkdagen geopend van 9.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de inspraakperiode belegt de gemeente Leeuwarden een informatieavond. Iedereen die belangstelling heeft is van harte uitgenodigd om op woensdagavond 13 maart vanaf 19.30 uur aanwezig te zijn in De Koperen Tuin, Prinsentuin 1 te Leeuwarden.

Wanneer u wilt inspreken op het plan dan kunt u uw reactie sturen naar: Gemeente Leeuwarden, p/a het college van burgemeester en wethouders, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden, o.v.v. Plan van aanpak afval 2002-2005.

Uw reactie, vergezeld van een ambtelijk advies, wordt vervolgens opgenomen in de reactienota, die aan het college van b. en w. wordt voorgelegd. De definitieve besluitvorming is gepland in de raadsvergadering op 19 augustus 2002.

Het Plan van aanpak berust op een inventarisatie en evaluatie van de huidige situatie bij de gemeente Leeuwarden. Onderdelen waren o.a. een enquête onder 2000 inwoners en een serie sorteeranalyses van afval waarmee een betrouwbaar beeld ontstond van de samenstelling van het restafval van Leeuwarders in vijf verschillende woonwijken.

Naast maatregelen als de plaatsing van meer papier- en glasbakken en verbetering van de voorlichting, zijn de meest ingrijpende voorgestelde veranderingen:

* instellen van een tarief voor het halen van grof vuil voor burgers. Dit om een verschuiving te realiseren van halen naar brengen naar de milieustraat, waardoor het hergebruik van grof afval sterk kan verbeteren;

* een nieuwe, verbeterde milieustraat met aparte weegbrug voor particulieren;

* invoering van een basispakket voor huishoudens (1 grijze en 1 groene container). Voor een extra grijze container moet men extra betalen, voor een kleinere grijze container wordt een korting berekend.

Op deze manier willen b. en w. meer invulling gegeven aan het algemeen aanvaarde principe de vervuiler betaalt.

Voor een compleet overzicht van het plan kunt u onderstaande bestanden aanklikken.

b. en w.-nota PVA afval
Inventarisatie en evaluatie PVA afval Plan van Aanpak afval