Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht


- 28 februari 2002 -
Tentoonstelling 'Armenië: verborgen rijkdom uit de bergen' verlengd

De tentoonstelling Armenië: verborgen rijkdom uit de bergen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is verlengd tot en met 5 mei 2002. Het State History Museum of Armenia in Jerevan, uit wiens collectie de meer dan drieduizend jaar oude archeologische objecten afkomstig zijn, heeft het museum de mogelijkheid geboden de tentoonstelling twee maanden langer dan de aanvankelijke einddatum 3 maart in huis te houden.

'Armenië: verborgen rijkdom uit de bergen' belicht de rijkdom van de prehistorische herdersstammen die ruim drieduizend jaar geleden leefden ten zuiden van het Kaukasusgebergte - het huidige Armenië. Meer dan tachtig archeologische vondsten, waaronder wagenversieringen, wapens, sieraden en amuletten van goud, zilver en brons, vertellen het verhaal van een prehistorisch, maar allerminst primi-tief volk. Centraal staat een unieke houten wagen uit de 15de eeuw v.Chr., die in opdracht van het museum is gerestaureerd en niet eerder buiten Armenië te zien is geweest. Aandacht is er onder meer voor de krijgscultuur van de herdersvolken, hun rijkdom, religie en belangstelling voor de astrologie.

De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van de viering van 1700 jaar Christendom in Armenië. De twee andere tentoonstellingen over Armenië in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden en Museum Catharijneconvent in Utrecht worden niet verlengd. De slotdag voor deze tentoonstellingen blijft zondag 3 maart 2002.

De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden kwam tot stand dankzij bijdragen van Fonds 1818 en Golden Tulip Leiden en werd georganiseerd in samenwerking met het State History Museum of Armenia in Jerevan. De restauratie van de wagen werd mogelijk gemaakt door donaties van de Rotary Club Woubrugge, het Prins Bernhard Cultuurfonds/Oost Europa Fonds en een bijdrage uit het HGIS-Cultuur bezoekersprogramma, onder beheer van de Nederlandse Museumvereniging (NMV), namens de erfgoedsector voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.