LENSINK VAN BERKEL COMM.

Ondernemer niet bewust van toename van juridische risico's

PERSBERICHT

Maatschappelijke discussie op internetplatform

Ondernemer niet bewust van toename
juridische risico's

Leusden, 28 februari 2002. Vandaag wordt een onafhankelijk en openbaar toegankelijk discussieplatform op internet (www.juridisering.nl) gelanceerd over het maatschappelijke thema juridisering van de samenleving. Het midden- en kleinbedrijf heeft steeds meer te maken met regelgeving en conflicten die juridisch tot op de bodem worden uitgevochten. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven is de afgelopen drie jaar aansprakelijk gesteld voor schade die door producten of diensten is veroorzaakt of voor schade die aan werknemers of aan de bedrijfsomgeving is toegebracht. Dit blijkt uit het onderzoek van de Stichting Trendmeter onder 400 algemeen directeuren van middelgrote ondernemingen. Het grootste gedeelte van deze claims leidt tot langdurige en kostbare juridische procedures. ARAG Rechtsbijstand wil ondernemers hiertegen beschermen en bewust maken van de mogelijke juridische gevolgen hiervan voor hun bedrijfsvoering. Daarom initieert ARAG, ter gelegenheid van haar 40-jarige bestaan, een discussie via internet met forumleden bestaande uit collega-ondernemers en juridische experts van naam.

De Nederlandse samenleving ontwikkelt zich steeds meer in de richting van een soort 'Amerikaanse claimcultuur'. Volgens cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) is de totale schade op bedrijfspolissen in de Nederlandse rechtsbijstandmarkt in 2000 gestegen met 10% en de gemiddelde kosten per claim stegen eveneens met ruim 10%.

Het discussieplatform zal van start gaan met de volgende forumleden die participeren in de discussie op internet: Prof. mr. A.F.M. Brenninkmeijer, directeur van het programma geschillenbeslechting van het E.M. Meijers Instituut van de Universiteit in Leiden. J. van den Eijkel, algemeen directeur Dutch Insurance Group. De heer M.A.A. van Erven, directievoorzitter ARAG Rechtsbijstand. Prof. Th. Mulder, bestuurslid Stichting Geschillenoplossing Automatisering en directeur van Venture Management B.V. De heer E. Jilderda, zelfstandig ondernemer, DGA en CEO van Augeo Software B.V. En de heer O.P.G. Vos (VVD), lid van de Tweede-Kamercommissie Justitie. Via internet kunnen ondernemers de mening van deskundigen en collega-ondernemers lezen en zelf meediscussiƫren. Bovendien kunnen ze gewapend met deze kennis en inzicht betere keuzes te maken in hun dagelijkse ondernemerspraktijk. De discussie vindt plaats aan de hand van prikkelende stellingen over relevante en actuele onderwerpen voor het MKB. De resultaten van de discussie zullen worden gepresenteerd op: www.juridisering.nl, het digitale platform, dat een half jaar online blijft.

in de Stichting Trendmeter participeren F. van Lanschot Bankiers, onderzoeksbureau ITM Research, KPMG en VNO-NCW.

Noot voor de redactie,