D66-actualiteiten uit Europa


D66-logo

Europarlementariërs steunen Israëlische dienstweigeraars

28/02/2002

Vierenveertig europarlementariërs uit verschillende landen en van verschillende politieke signatuur hebben vandaag in een brief hun steun betuigd aan Israëlische reservisten, die weigeren te dienen in de bezette gebieden. De brief is een initiatief van de Nederlanders Lousewies van der Laan (D66) en Joost Lagendijk (GroenLinks).

Joost Lagendijk: "Het is belangrijk dat wij in het Europees Parlement niet alleen de nadruk leggen op wat er mis gaat in het Midden-Oosten. Het feit dat er nu ruim 200 militairen zijn die het internationaal recht boven orders laten prevaleren kan een mijlpaal in de geschiedenis zijn." Van der Laan: "Dit is het eerste teken sinds lange tijd, dat de cyclus van geweld doorbroken kan worden. Het is goed als vanuit het buitenland, Europa in dit geval, een krachtig signaal komt dat wij deze mensen ondersteunen."

In het meest recente debat in het Europees Parlement over de situatie in het Midden-Oosten hebben zowel Van der Laan als Lagendijk aan Commissaris Patten van Buitenlandse Zaken gevraagd de reservisten openlijk te ondersteunen.

---

Zie ook: Brief aan Israëlische reservisten (in het Engels)


---