Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/677
datum
28-02-2002

onderwerp
Oude voorraden rundvlees
TRC 2002/1526

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Met deze brief reageer ik, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op de vragen die zijn gesteld in uw brief van 14 februari jl. over de oude rundvleesvoorraden en de hieraan verbonden BSE-risico's. Aanleiding hiertoe was de berichtgeving van de Consumentenbond over de controle op T-bone steaks.

datum
28-02-2002

kenmerk
VVA. 2002/677

bijlage

De productie door slachterijen en uitsnijderijen van T-bone steaks van runderen ouder dan 12 maanden is vanaf 1 april 2001 niet meer toegestaan. De T-bone steaks geproduceerd na deze datum mogen alleen afkomstig zijn uit BSE-vrije landen of van runderen jonger dan 12 maanden. De maatregel is een aanscherping van eerder ingestelde BSE-maatregelen in het kader van het voorzorgsprincipe. De mogelijke risico's zijn daarmee verder geminimaliseerd. Overigens dient hierbij opgemerkt te worden dat in Nederland de meest risicovolle onderdelen, zoals hersenen en ruggenmerg, al sinds 1997 verwijderd worden.

Bij de Europese besluitvorming over de BSE-maatregelen is, mede op basis van adviezen van de Wetenschappelijke Stuurgroep, besloten dat de per 1 april 2001 geldende verplichting tot verwijdering van de wervelkolom bij oudere runderen niet met terugwerkende kracht ingevoerd hoefde te worden. Dit betekent dat vlees en vleesproducten die geproduceerd zijn voor 1 april 2001 nog verkocht mogen worden. Bij de invoering van deze maatregel is geen verplichting opgelegd de voorraden vlees en de vleesproducten geproduceerd voor 1 januari 2001 apart te registreren. De totale omvang van de oude voorraden rundvlees kan derhalve niet worden aangegeven.
In de Nederlandse regelgeving is de Europese lijn onverkort gevolgd. Ik zie geen aanleiding om hier nu een wijziging in aan te brengen.

Naast de controle door de RVV op slachterijen en uitsnijderijen voert de Keuringsdienst van Waren controles uit op de rundvlees-verkooppunten. Hierbij wordt ook gecontroleerd of de BSE-maatregelen, waaronder de regels voor verwijdering van SRM, nauwgezet worden nageleefd. Tevens vindt controle plaats op de naleving van de per 1 januari 2002 aangescherpte Regeling etikettering rundvlees. Deze regeling verplicht het kunnen aantonen van onder andere de herkomst van het rund waarvan het vlees afkomstig is. In Nederland moet een slager, bij de verkoop van een T-bone steak van een dier jonger dan een jaar, reeds kunnen aantonen dat deze daadwerkelijk afkomstig is van een rund jonger dan een jaar. Europese regelgeving hiertoe zal vanaf 1 april 2002 van kracht worden. Zoals eerder aangegeven, biedt de bestaande regelgeving een bescherming tegen de risico's van BSE die algemeen als afdoende wordt beschouwd.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---