NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Meer jonge vrijwilligers? Begin bij jezelf!

Smaakmakers, het antwoord van NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) op de vraag 'hoe krijgen we meer jongeren actief in het vrijwilligerswerk?' presenteert op 28 februari haar resultaten tijdens de conferentie 'De smaak te pakken'. De verantwoordelijkheid voor het tekort aan jongeren in het vrijwilligerswerk wordt hier niet meer alleen bij de jongeren gelegd.

Zijn jongeren niet meer betrokken?
Uitkomsten van onderzoek naar betrokkenheid van jongeren bij vrijwilligerswerk spreken elkaar tegen. Zo wordt er soms zelfs gesproken over een toename van jongeren die vrijwilligerswerk doen. Op de ontwikkelingen binnen het vrijwilligersveld blijken jongeren nauwelijks anders te reageren dan mensen uit andere leeftijdsgroepen. Toch borrelt de discussie over het gebrek aan maatschappelijke betrokkenheid van jongeren regelmatig op. CNV-voorzitter Doekle Terpstra stelde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak nog dat jongeren alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen materiële welzijn. Hij brak een lans voor de maatschappelijke stage, om zo verandering te brengen in de houding van jongeren.

Aantrekkelijke organisaties
NOV ziet geen bewijzen voor de afname van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en staat positief tegenover het fenomeen maatschappelijke stage. De ervaring leert namelijk dat een kennismaking met het vrijwilligerswerk voor jongeren vaak aanleiding is om ook later actief te worden als vrijwilliger. Wel denkt NOV dat aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden. Keuzevrijheid, variëteit en een breed aanbod in allerlei -juist voor jongeren- interessante sectoren zijn van groot belang. Klussen moeten aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en organisaties moeten zich aantrekkelijk maken voor jongeren. Veel vrijwilligersorganisaties hebben moeite om aan die voorwaarden te voldoen. Juist daarom ontwikkelde NOV, in samenwerking met diverse jongeren en (jongeren)organisaties het programma Smaakmakers.

De Smaak te Pakken!
De twaalf projecten die de afgelopen drie jaar binnen het project Smaakmakers zijn uitgevoerd leverden twaalf concrete producten op die 28 februari klaar liggen op de conferentie 'De Smaak te Pakken'. De producten zijn bedoeld voor alle vrijwilligersorganisaties die jeugdvriendelijker willen worden. 'De belangstelling voor de conferentie is enorm', vertelt projectleider Smaakmakers Debby den Heijer. 'Aanmelden is dan ook niet meer mogelijk. Na de conferentie liggen de producten echter klaar voor iedereen die de Smaak te Pakken heeft!'.

Pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op de conferentie in de Janskerk te Utrecht. Een programma en routebeschrijving staan op www.Smaakmakers.nl. U kunt ook contact opnemen met NOV(030-2319844), Debby den Heijer (ddenheyer@nov.nl) of Maaike de Lange (mdelange@nov.nl) of de afdeling Communicatie en Voorlichting, Nienke van Helden (nvhelden@nov.nl) of Narda Berendse,(nberendse@nov.nl)

25 feb 02 16:44