Gemeente Bergen op Zoom


Oprichting Stichting Promotie Beroepsonderwijs

Oprichting van Stichting Promotie Beroepsonderwijs Westelijk Noord-Brabant

Op donderdag 28 februari wordt in de raadzaal van het stadhuis aan de Grote Markt in Bergen op Zoom de Stichting Promotie Beroepsonderwijs westelijk Noord-Brabant opgericht. Doel van deze stichting is dat jongeren (met name kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool) een opleiding kiezen die het best aansluit bij hun capaciteiten en interessen. Verder wil de stichting bewerkstelligen dat er voldoende goed opgeleide medewerkers zullen zijn voor de bedrijven en instellingen in de regio en wil men het contact tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven verbeteren.

Het blijkt dat de keuze voor het VMBO door leerlingen van de basisscholen nog altijd achterblijft bij de vraag die bedrijven hebben als het gaat over beroepsgeschoolden. Dat is dan ook problematisch. De keuze voor vervolgonderwijs is nog steeds gebaseerd op cognitieve vaardigheden en in mindere mate op interesse. Bedrijven ervaren daardoor steeds meer dat het vinden van goed geschoold personeel ernstige problemen oplevert.

De Stichting Promotie Beroepsonderwijs is ontstaan op initiatief van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom, het ROC West-Brabant , de Brabantse Zeeuwse Werkgeversvereniging), de Industriële Kring Bergen op Zoom en de Ondernemerskring Roosendaal en het MKB. De stichting zal de succesvolle activiteiten die de afgelopen jaren in Bergen op Zoom en Roosendaal zijn gehouden en die ertoe hebben geleid dat de keuze voor VMBO in opmars is, voortzetten.

Het oprichten van de stichting gebeurt aanstaande donderdag in het stadhuis van Bergen op Zoom. Ontvangst daar is tussen 16.30 en 17.00 uur. Vervolgens is om 17.00 uur de ondertekening door de oprichters: de heer P.C.M. Peeters (voorzitter van het college van bestuur ROC West-Brabant) en de heer W.M.P.M. van Leuven (namens de Brabantse en Zeeuwse werkgeversvereniging).

Na de ondertekening zal de heer S.M.T.P. Vermeulen (wethouder onderwijs van de gemeente Bergen op Zoom) kort ingaan op de regionale samenwerking. Daarna zal de heer P.C.M. Peeters een en ander vertellen over de vertikalisering/doorlopende leerwegen. Tenslotte zal de heer L.M.J.M. Verbeek (voorzitter van de centrale directie van GSG Schelde College Bergen op Zoom) een toespraakje houden over de ontwikkelingen binnen het VMBO. De verwachting is dat de bijeenkomst rond 17.30 uur afgelopen zal zijn.