Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: STAATSSECRETARIS YBEMA MET HANDELSMISSIE NAAR BRAZILIË Nummer: 28
Datum: 28-02-2002

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken zal van 7 tot en met 13 maart met een handelsmissie Brazilië bezoeken. Doel van het bezoek is enerzijds het bestendigen van de goede bilaterale economische betrekkingen op overheidsniveau en anderzijds de verdieping van de samenwerking van Nederlandse bedrijven met de Braziliaanse private en publieke sector. De handelsmissie, bestaande uit vertegenwoordigers van zo'n 20 bedrijven en instellingen afkomstig uit Nederland en de Nederlandse Antillen, staat onder leiding van Sander Visser 't Hooft van de ABN AMRO Bank ( senior vice-president international business) De helft van de meereizende bedrijven is afkomstig uit de financiële sector; de overigen zijn afkomstig uit de sectoren transport en logistiek en duurzame energie en milieu.

Ybema zal tijdens zijn reis achtereenvolgens Brasilía, Sao Paulo, Belo Horizonte en Rio de Janeiro aandoen. Hij zal met diverse Braziliaanse bewindslieden gesprekken hebben, o.a. met vice-president Maciel.

Het is Ybema's derde bezoek in zijn ambtsperiode als staatssecretaris. Dat weerspiegelt het belang voor het Nederlandse bedrijfsleven van de grote mogelijkheden die de Braziliaanse markt biedt. De belangrijkste sectoren voor de Nederlandse bedrijven zijn transport en logistiek, energie, agro-industrie, en milieutechnologie en infrastructuur.

Ybema zal tijdens zijn verblijf twee verdragen tekenen: een verdrag over samenwerking op douane-gebied en een verdrag over sociale uitkeringen op grond van de wet Beperking Export Uitkeringen (SozaW).

Achtergrond
Macro-economisch gezien blijft Brazilië het goed doen, ondanks de wereldwijde vertraging in economische groei en de crisis in het buurland Argentinië. De afgelopen jaren was er sprake van een gemiddelde groei van ruim 3% met een relatief lage inflatie van zo'n 5,5%. Vorig jaar bereikte de Nederlandse export naar Brazilië een record van ruim Eur. 1,8 miljard. Ook de Braziliaanse export naar Nederland nam de afgelopen jaren sterk toe: vorig jaar bedroeg deze Eur. 2,5 miljard.

Het zwaartepunt van de Nederlands-Braziliaanse relatie ligt op het gebied van investeringen. Nederlandse bedrijven hebben in de loop der jaren zo'n Eur. 5 miljard in Brazilië geïnvesteerd. Dat is vergeleken met andere opkomende markten het hoogste bedrag en bijvoorbeeld bijna vier keer zoveel als in China.