ING Groep

Financieel Persbericht


JAARCIJFERS ING GROEP 2001


* Operationele nettowinst +6,1% tot EUR 4.252 miljoen
* Per aandeel: +5,3% tot EUR 2,20

* Operationele nettowinst verzekeringsactiviteiten +20% tot EUR 2.810 miljoen

* Operationele nettowinst bancaire activiteiten -13% tot EUR 1.442 miljoen

* Beheerd vermogen EUR 513 miljard (+2%), netto instroom EUR 41 miljard

* Autonome kostenstijging beperkt tot 1%

* Totale dividend EUR 0,97 (+3,2%), slotdividend EUR 0,50 contant
"De wereldwijde vertraging van de economische groei en de dalende aandelenmarkten heeft de resultaten van ING over 2001 negatief beïnvloed. Door onze brede mix van activiteiten hebben we dit moeilijke jaar echter toch kunnen afsluiten met een groei van de operationele nettowinst met 6,1%", zei Ewald Kist, voorzitter van de Raad van Bestuur. "In 2002 zullen we absolute prioriteit geven aan verbetering van de resultaten. We zullen de integratie van onze Amerikaanse verzekeringsbedrijven voortzetten, zodat we daar tegen het eind van het jaar grotendeels mee klaar zijn. Ook gaan we door met onze inspanningen om de organisatie van onze bancaire activiteiten voor de zakelijke markt aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Overal binnen ING zal nog meer accent worden gelegd op projecten die erop gericht zijn de efficiency te vergroten en daardoor het kostenniveau te verlagen en onze concurrentiekracht te vergroten."

Winstverwachting 2002

De Raad van Bestuur is positief gestemd over de economische vooruitzichten voor het komende jaar, maar neemt daarbij de nodige voorzichtigheid in acht. Gezien de onzekerheid over verbetering van de economische omstandigheden in de markten waarin ING actief is, acht de Raad van Bestuur het verstandig om nog geen winstverwachting voor 2002 uit te spreken.

Baten

De totale omzet, inclusief ReliaStar, Aetna Financial Services en Aetna International, bedroeg EUR 74,2 miljard (+49,6%). De totale omzet van het verzekeringsbedrijf nam toe met 64,7% tot EUR 63,1 miljard, waarbij de premies uit levensverzekering stegen met 78,1%, de premies uit schadeverzekering met 44,2% en de beleggingsinkomsten met 28,6%. In het huidige moeilijke economische klimaat, toonden de baten van het bankbedrijf een lichte daling van 1,7% tot EUR 11,1 miljard. Daarbij deed de daling van de provisiebaten met 23,8% de stijgingen in rentebaten met 4,9% en in overige baten met 20,6% teniet.

Efficiency

De autonome groei van de bedrijfslasten bleef, door de strakke kostenbeheersing binnen geheel ING, beperkt tot ongeveer 1%. De autonome stijging van de bedrijfslasten van het verzekeringsbedrijf was 4,6%. Bij het bankbedrijf daalden de bedrijfslasten met 1,1% door de verkoop van de investment bankingactiviteiten in de Verenigde Staten, strakke kostenbeheersing en lagere bonussen. De efficiency ratio (exclusief ING Direct) verbeterde van 72,1% in 2000 tot 71,7% in 2001. Inclusief de invloed van acquisities, desinvesteringen en wijzigingen in valutakoersen, stegen de totale bedrijfslasten van ING met 21,4%.

Winststijging

De operationele nettowinst steeg met 6,1% van EUR 4.008 miljoen in 2000 tot EUR 4.252 miljoen in 2001. De operationele nettowinst van het verzekeringsbedrijf bedroeg EUR 2.810 miljoen, 19,7% hoger dan het bedrag van EUR 2.348 miljoen van een jaar geleden. ReliaStar, Aetna Financial Services en Aetna International droegen in het eerste jaar na acquisitie bij aan het nettoresultaat (EUR 0,07 per aandeel na aftrek van financieringslasten). De operationele nettowinst van het bankbedrijf daalde met 13,1% van EUR 1.660 miljoen in 2000 tot EUR 1.442 miljoen. Gezien de verslechterde economische omstandigheden werd de debiteurenvoorziening versterkt met EUR 750 miljoen, oftewel 32 basispunten van de naar risico gewogen activa, in vergelijking met het zeer lage niveau van EUR 400 miljoen (19 basispunten) in het vorige jaar.

Rendement op eigen vermogen

Het operationele nettorendement op het eigen vermogen nam toe van 12,2% over het gehele jaar 2000 tot 18,4% over 2001. De stijging is veroorzaakt door de hogere operationele nettowinst en een aanzienlijke daling van het vermogen, die vooral het gevolg is van de afschrijving van goodwill en de herwaardering van de beleggingsportefeuille in aandelen.

STRATEGISCHE ONTWIKKELINGEN IN 2001


* Sterke vooruitgang in het opbouwen van het ING merk
In 2001 is in vele markten waarin ING actief is, zoals de Verenigde Staten, Mexico, Chili, Polen, Tsjechië, Taiwan en Maleisië, succes geboekt met de overgang naar het ING-merk. Daardoor is ING nu het belangrijkste en zelfs nagenoeg enige merk dat de Groep buiten Nederland voert. In januari 2002 zijn de volgende stappen gezet, te weten de geleidelijke afschaffing van het BBL-merk en de overgang naar het gemeenschappelijke ING-merk door alle onderdelen op de zakelijke markt. ING-bedrijfsonderdelen in Nederland, zoals Nationale-Nederlanden, Postbank, CenE Bankiers en RVS zullen in al hun uitingen onder hun bestaande logo's vermelden dat zij deel uitmaken van ING.


* Integratie in VS versneld met extra initiatief tot kostenreductie
De integratie van ReliaStar en Aetna Financial Services met de verzekeringsactiviteiten van ING verliep zoals gepland. In December 2001 werd de volgende stap in dit integratieproces aangekondigd, samen met een programma dat erop gericht is de kosten terug te brengen en daardoor de invloed van de verslechterde marktomstandigheden tegen te gaan. De herstructurering zal het aantal personeelsleden in VS met ongeveer 1.600, oftewel 15%, verminderen. Met ingang van 2002 zal de de winst voor belastingen hierdoor toenemen met een bedrag tussen EUR 165 miljoen en EUR 200 miljoen per jaar. De kosten van de herstructurering zijn volledig verwerkt in de cijfers over 2001.


* Vermogensbeheerbedrijven in VS verenigd in ING Aeltus
In juni 2001 richtte ING de ING Aeltus Group op, een nieuw bedrijf voor institutioneel vermogensbeheer dat de twee bestaande onderdelen in de VS, Aeltus Investment Management en ING Furman Selz Asset Management, combineert. De nieuwe organisatie, die deel uitmaakt van ING Asset Management, biedt een breed assortiment van traditionele en alternatieve beleggingsproducten aan gericht op institutionele beleggers en vermogende particulieren in de VS. Het beheerd vermogen van ING Aeltus bedroeg ultimo 2001 EUR 69,3 miljard.


* Integratie van Aetna International bedrijven in Azië en Latijns-Amerika voltooid

De bedrijven van Aetna International zijn voorspoedig geïntegreerd in de Bestuurlijke Centra ING Americas en ING Asia/Pacific. In verschillende landen zijn de activiteiten van Aetna en ING gecombineerd onder het ING-merk. Door de fusie van de activiteiten van ING en Aetna in Chili, is ING daar nu de grootste verzekeraar. In Taiwan zijn de bedrijven van ING en Aetna samengegaan in ING Antai, die op basis van nieuwe productie de op drie na grootste lokale levensverzekaar is. Soortgelijke fusies vonden plaats in Indonesië en op de Filipijnen. In Japan, Argentinië en Colombia werden de Aetna onderdelen verkocht in het kader van de optimalisering van de ING portefeuille. ING versterkte haar positie als de op een na grootste internationale verzekeraar in Azië en de grootste in Latijns-Amerika.


* Voortzetting integratie van activiteiten op zakelijke markt
In 2001 zijn alle activiteiten op de zakelijke markt, inclusief de corporate & investment banking-activiteiten en collectieve verzekeringen, gecombineerd onder het Bestuurlijk Centrum ING Europa. Een aanzienlijke reductie van de corporate & investment banking-activiteiten, vooral op het gebied van effecten, bracht het aantal personeelsleden terug van 9.600 tot 7.300 fte's en verminderde de bedrijfslasten met 23%. Aan het begin van 2002 zijn alle bedrijfsonderdelen op de zakelijke markt begonnen met de overgang naar het ING-merk. Een verdere herstructurering vindt plaats om het kostenniveau aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. Deze inspanningen zijn vooral gericht op het stroomlijnen van het effectenbedrijf en op het verhogen van de doelmatigheid van de administratie door het oprichten van shared service centres.


* ING Direct: weer een jaar van recordgroei
Omdat de economische onzekerheid leidde tot een hernieuwde vraag naar spaarproducten, brak ING Direct opnieuw records in de groei van het aantal klanten en de toevertrouwde middelen. ING Direct wist zowel haar aantal klanten (1,75 miljoen ultimo 2001) als haar toevertrouwde middelen (EUR 17,8 miljard) meer dan te verdubbelen. Deze cijfers zijn exclusief DiBa in Duitsland, waarin ING in februari 2002 haar deelneming van 49% heeft uitgebreid tot een meerderheidsbelang van 70%. Inclusief DiBa had ING Direct ultimo 2001 2,6 miljoen klanten en EUR 24,0 miljard aan toevertrouwde middelen. ING Direct Canada leverde over het gehele jaar 2001 een positieve bijdrage aan de winst en ING Direct Australia werd in het vierde kwartaal winstgevend. Het gezamenlijke resultaat van alle ING Direct vestigingen liet in 2001 een negatief saldo van EUR 199 miljoen voor belastingen zien. Zij bouwen echter een aanzienlijke waarde voor de toekomst op. Afhankelijk van de lokale marktsituatie, verbreden de ING Direct vestigingen hun productassortiment met beleggingsfondsen, levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken en particuliere leningen. In de VS en verschillende andere landen verkopen de agenten van de ING-verzekeringsbedrijven nu ook producten van ING Direct aan hun klanten.


* Voortgezette groei van (ex-)greenfields
In lokale valuta nam het premie-inkomen van de (ex-)greenfields toe met 11,2% tot EUR 3.345 miljoen. Inclusief Aetna China en Taiwan bedroeg het premie-inkomen EUR 5.727 miljoen. Het resultaat van de (ex-)greenfields steeg met EUR 34 miljoen (+36,2%) tot EUR 129 miljoen. Inclusief Aetna China en Taiwan steeg het resultaat tot EUR 280 miljoen. ING Vysya Life is in augustus 2001 veelbelovend van start gegaan in India. In de Chinese stad Dalian zal ING een joint venture voor de verkoop van levensverzekeringen sluiten met de Beijing Capital Group. Hierdoor wordt ING de eerste internationale verzekeraar in deze stad, die meer dan 5 miljoen inwoners telt. Deze joint venture is de tweede levensverzekeringsactiviteit van ING in China naast de succesvolle samenwerkingsovereenkomst met Pacific Aetna Life Insurance Company in Shanghai.


* Alle verzekeringsbedrijven in België samen onder de naam ING Insurance Belgium

In België zijn de drie verzekeringsonderdelen De Vaderlandsche, RVS (België) en BBL Verzekeringen in het vierde kwartaal van 2001 gefuseerd onder de naam ING Insurance Belgium. De integratie zal de concurrentiekracht vergroten en de efficiency verbeteren.


* Groepsbreed beheer van private-bankingactiviteiten
Met het oog op een grotere efficiency en betere verkoopmogelijkheden, heeft ING besloten om met ingang van 1 april 2002 alle private-bankingactiviteiten in de wereld onder enkelvoudige functionele leiding te plaatsen binnen ING Europa. Vooruitlopend op deze wijziging, werden de private bankingbedrijven in Zwitserland en Luxemburg in het vierde kwartaal onder een gezamenlijke leiding geplaatst.


* Joint venture voor pensioenen in Duitsland
Na in oktober 2001 daartoe overeenstemming te hebben bereikt, hebben BHF-Bank (onderdeel van ING Groep), BHW (een Duitse financiële dienstverlener) en BGAG (een investeringsmaatschappij van Duitse vakbonden die 8 miljoen werknemers vertegenwoordigt en tevens een belang van 30% in DiBa bezit) BHF Invest FT opgericht. Deze joint venture richt zich op de nieuwe pensioenmarkt die door de recente 'Riester' wetgeving is ontstaan. BHW Invest FT heeft inmiddels de eerste contracten met pensioenfondsen gesloten.


* ING verkrijgt volledig eigendom Seguros Comercial América, Mexico
In 2001 heeft ING haar belang in Seguros Comercial América (SCA) in twee stappen uitgebreid van 42% naar volledig eigendom. In juni kocht ING 45% van de voormalige meerderheidsaandeelhouder. In november deed ING met succes een bod op het resterende pakket aandelen van 13%, dat een waarde vertegenwoordigde van EUR 197 miljoen. SCA is de grootste particuliere verzekeraar in Mexico met markaandelen van 18% in levensverzekering en 39% in schadeverzekering. De gezamenlijke bedrijven van ING op de particuliere markt hebben bijna 10 miljoen klanten en schakelen momenteel over op de merknaam ING Comercial América.


* ING Vastgoed nu de op een na grootste onroerend-goedbeheerder ter wereld

Met een beheerd vermogen van EUR 31 miljard per ultimo 2001 is ING Vastgoed de op een na grootste onroerend-goedbeheerder ter wereld. ING Vastgoed sloot in 2001 diverse transacties om haar marktpositie te verbeteren, zoals de overname van Armstrong Jones Retail Fund in Australië, de verwerving van de resterende 33% van de aandelen van Baring, Houston & Saunders in het Verenigd Koninkrijk en de acquisitie van een belang van 81,55% in het Spaanse vastgoedbedrijf Filo. Tevens sloot ING Vastgoed een overeenkomst om EUR 725 miljoen te investeren in het Nederlandse vastgoedfonds Vesteda, waardoor ING een belang krijgt van 25% in dit fonds dat actief is op de woningmarkt.


* Strategische samenwerking van ING en Zurich North America op de Canadese schadeverzekeringsmarkt

ING Canada en Zurich North America Canada zijn een strategische samenwerking aangegaan die ING tot de grootste schadeverzekeraar van Canada maakt met een marktaandeel van 12%. Begin 2002 kregen de twee bedrijven toestemming van de autoriteiten voor hun samenwerking, waardoor zij hun producten en diensten kunnen aanbieden aan ongeveer tweederde van alle Canadese verzekeringsmakelaars.


* Strategische samenwerking met Piraeus Bank
In december 2001 besloten ING en Piraeus Bank een strategische alliantie aan te gaan op de Griekse markt. Beide partners hebben samen marktaandelen van 14% in levensverzekeringen, 10% in bankieren en 8% in vermogensbeheer. Zij verkopen hun producten via 2.500 agenten en 300 bankkantoren.


* ING en de Australische bank ANZ onderhandelen over de vorming van een joint venture op het gebied van beleggingsfondsen en levensverzekeringen

In januari 2002 ondertekende ING en ANZ een intentieverklaring om samen een joint venture op te richten voor de verkoop van beleggingsfondsen en levensverzekeringen in Australië en Nieuw-Zeeland. De beoogde joint venture, die ING Australia Limited zal heten, zal voor 51% eigendom zijn van ING en 49% van ANZ.
---

Aanvullende informatie:

Specificaties winst- en verliesrekening (ingcijfers01.xls, 448 KB, Engels)
(Dit is een Microsoft Excel spreadsheet. Cijfers per kwartaal zijn verkregen door de voorgaande kwartaalcijfers af te trekken van de cumulatieve cijfers, en zijn gebaseerd op operationele resultaten.)
---

De toegepaste waarderingsgrondslagen in dit document komen overeen met die in de jaarrekening 2000 van ING Groep.

In dit jaarverslag zijn verwachtingen omtrent toekomstige gebeurtenissen opgenomen. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de huidige inzichten en veronderstellingen van het management met betrekking tot bekende en onbekende risico's en onzekerheden. De feitelijke resultaten, prestaties of andere omstandigheden kunnen in meer dan geringe mate afwijken van de uitgesproken verwachtingen als gevolg van wijzigingen in onder meer (i) de algemene economische omstandigheden, met name in voor ING belangrijke markten, (ii) de omstandigheden op de financiële markten en/of in opkomende economieën, (iii) de frequentie en ernst van verzekerde schadegevallen, (iv) de sterfte-, invaliditeits- en ziektecijfers en ontwikkelingen hierin, (v) het verval in portefeuilles, (vi) het rentepeil, (vii) valutakoersen,(viii) concurrentieverhoudingen, (ix) wet- en regelgeving en (x) het beleid van overheden en/of regelgevende toezichthouders. ING acht zich niet verplicht de in dit document opgenomen toekomstverwachtingen op enig moment te actualiseren

Lees of download het volledige persbericht als een pdf file (ingcijfers 01.pdf,100 KB)

Amsterdam, 28 februari 2002 Perscontacten: tel. +31 20 541 5446 Investor Relations: tel. +31 20 541 5462