Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

"Ik heb veel bewondering voor de waardigheid en passie waarmee veel jonge allochtonen zowel hun loyaliteit tonen aan de cultuur waar ze vandaan komen als aan de Nederlandse samenleving met haar normen en waarden. En de praktijk toont aan dat dat in de meeste gevallen heel goed samen gaat. De cijfers laten immers zien dat de integratie van veel jonge allochtonen zich in hoog tempo voltrekt." Dat zegt staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een speech vandaag voor de stichting Ihsan voor islamitische maatschappelijke activering.

Volgens Vliegenthart is de discussie over de multiculturele samenleving op een verkeerd spoor beland. "Ik maak me op dit moment zorgen over het klimaat waarin de discussies plaats vinden. Het is prima om te spreken over grenzen aan de tolerantie en de Nederlandse rechtsstaat. Het is echter verkeerd om de suggestie te wekken dat er een breed gedragen beweging gaande is in islamitische kring om de Nederlandse samenleving de rug toe te keren. Dat is volstrekte nonsens. Dat beeld wordt wel her en der opgeroepen en dat is onterecht en op een gegeven moment ook zelfs gevaarlijk".

Vliegenthart roept politiek, organisaties, burgers en media op weer terug te gaan naar de koers die vóór 11 september was ingeslagen. "De multiculturele samenleving gaat over rechten, maar ook over plichten. Het gaat over successen, maar ook over problemen. Het gaat over inspanningen, maar ook over het bieden van kansen. Een multiculturele samenleving moet van twee kanten komen. Niet de problemen wegmoffelen maar elkaar juist blijven aanspreken op alles wat er nog niet goed gaat".

Vliegenthart ziet een belangrijke rol weggelegd voor islamitische welzijnsorganisaties. Wel waarschuwt ze ervoor dat die niet een gesloten zuil moeten vormen maar juist open moeten staan naar de rest van de Nederlandse samenleving. Volgens Vliegenthart zal er in de komende kabinetsperiode extra geïnvesteerd moeten worden in zorg en educatie voor peuters en kleuters.