Vlaamse overheid

Vlaams minister-president Patrick Dewael neemt als lid van de delegatie van het Comité van de Regio's deel aan de Conventie over de toekomst van Europa. Hij is van plan er een actieve rol te spelen als verdediger van de belangen van de subnationale overheden en in het bijzonder van de wetgevende regio's in Europa. Dewael is ervan overtuigd dat een versterking van de plaats van de regio's in de EU, tot een democratischer, doorzichtiger en efficiënter Europa zal leiden dat dichter bij de burger staat.

De Vlaamse minister-president zal op de Conventie ijveren voor een volwaardige erkenning in de Europese structuren van de regio's met wetgevende bevoegdheid. Onder het Belgisch voorzitterschap maakte de EU al de primeur mee dat deelstaten Europese raden voorzitten en volop aan de wetgevende besluitvorming deelnemen. Dewael zal ervoor pleiten dat de mogelijkheid wordt gecreëerd dat lidstaten van de EU die dat wensen, de toelating krijgen om hun nationale stemmen op te splitsen volgens hun deelstaten.

Deelstaten als Vlaanderen of Wallonië zijn nu al verantwoordelijk voor de omzetting en toepassing van Europese richtlijnen via eigen wetten of decreten. Dewael zal ervoor pleiten dat deelstaten met wetgevende bevoegdheden nog sterker betrokken worden bij de uitvoering van de Europese besluitvorming zodat ze hun rol op een volwaardige wijze kunnen spelen. Zo'n volwaardige rol impliceert dat regio's met wetgevende bevoegdheid rechtstreeks toegang krijgen tot het Hof van Justitie en door dit Hof rechtstreeks op de vingers kunnen worden getikt wanneer zij in gebreke blijven.

Door een intense samenwerking met andere regio's, het zogenaamde 'Flemish initiative', heeft Dewael in de aanloop naar de IGC van Nice in 2000 en naar de Verklaring van Laken in 2001 al initiatieven genomen om de rol van regio's met wetgevende bevoegdheid in Europa te versterken. Dit heeft ertoe geleid dat deze regio's overeenstemming bereikten over hun eisenprogramma en dat ze toegelaten werden tot de Conventie. Als minister- president van een van de sterkste Europese regio's zal Dewael het eisenprogramma van de wetgevende regio's en de belangen van de niet wetgevende regio's op de Conventie verdedigen.

Daarnaast zal Dewael ook waken over de belangen van de kleinere talen in Europa, zoals het Nederlands. De kracht van de Europese Unie schuilt volgens Dewael in de verscheidenheid, ook op cultureel vlak. Het is van het allergrootste belang dat de Europese
cultuurgemeenschappen hun culturele identiteit in de Europese Unie kunnen bewaren en ontplooien, in wederzijds respect met en openheid naar andere culturen. De taal speelt daarin een cruciale rol, omdat zij het instrument is waarmee mensen en groepen de werkelijkheid maken en erover spreken.

(meer informatie: Bart Tommelein, woordvoerder minister- president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, tel. 02/553.29.11)


---