Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geestelijke gezondheidszorg: een zaak van professionals en burgers

De zorg voor de geestelijke gezondheid moet méér samengaan met het welzijnswerk en de openbare gezondheidszorg. Dat staat in het advies Zorg van velen van de Landelijke Commissie Geestelijke gezondheidszorg.

De commissie onderzocht hoe de toename van het aantal aanmeldingen bij GGZ-instellingen valt te verklaren. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de individualisering en mondialisering, beïnvloeden volgens de commissie de geestelijke volksgezondheid van mensen. Velen ervaren het wegvallen van traditionele netwerken en verbanden als bevrijdend. Maar anderen voelen zich in die nieuwe samenleving juist minder thuis en raken daardoor geestelijk in de problemen. Het
vermaatschappelijkingsbeleid van de GGZ heeft er voor gezorgd dat mensen met een psychische stoornis niet meer buiten de maatschappij staan en niet meer binnen de muren van een instelling hoeven wonen. Hoewel velen daar baat bij hebben, schiet de zorg vaak tekort als er problemen ontstaan in de directe leefwereld van de cliënt. Ook cliënten die zich aan zorg onttrekken, komen volgens de commissie binnen de huidige GGZ onvoldoende aan bod.

Verantwoordelijk
De commissie overhandigde vandaag het advies Zorg van velen aan minister Borst. In een eerste reactie onderschreef de minister de stelling van de commissie dat de huidige instellingen binnen de GGZ niet (meer) alléén verantwoordelijk kunnen zijn voor de gesignaleerde problemen. Problemen worden op dit moment in veel gevallen verpsychiatriseerd, oftewel op het bordje van de GGZ gelegd, constateert ook de minister. De GGZ neemt dan niet alleen het probleem, maar ook de verantwoordelijkheid van de mensen en bijvoorbeeld hun werkgevers over. Dat kan niet de bedoeling zijn. Want dan wordt wel het individuele probleem opgelost, maar aan de oorzaken van dat probleem verandert er niets.

De commissie pleit voor nieuwe partnerships tussen professionals en burgers op het terrein van opvoeding en psychisch ziekteverzuim. Daardoor kunnen ook burgers, veel meer dan nu het geval is, een bijdrage leveren aan de zorg voor de geestelijke gezondheid.

Aanbieden rapport Zorg van velen 1. Aanbieden rapport Zorg van velen Kamerstuk, 27-2-2002