Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 28 februari 2002

PVDA TEVREDEN OVER AFSCHAFFING COÖPTATIE, INVOERING OR-COMMISSARIS EN MOGELIJKHEID TOT PUBLIEKE VENNOOTSCHAP

Een jaar geleden kwam de SER met het advies om het structuurregime voor grote vennootschappen vergaand te hervormen. Inmiddels is het SER-advies omgezet in een wetsvoorstel, en is de parlementaire behandeling begonnen. Het SER-advies kwam er overigens op initiatief van de PvdA-fractie.

PvdA-woordvoerder Tineke Witteveen-Hevinga is in grote lijnen tevreden met de inhoud van het wetsvoorstel. Op deze manier gaat immers een oude wens van de sociaal-democratie en de vakbeweging in vervulling. Nederland kent zo'n 400 structuurvennootschappen, over het algemeen grote en belangrijke ondernemingen. In deze structuurvennootschappen zullen de werknemers, via de Ondernemingsraad (OR), voortaan directe invloed krijgen op de samenstelling van de Raad van Commissarissen. In het structuurregime spelen de commissarissen een belangrijke rol omdat zij de directie kunnen benoemen en ontslaan. Door middel van een "bijzonder voordrachtsrecht" kan de OR voortaan eenderde van de leden van de raad van commissarissen benoemen.

De belangen van de werknemers kunnen daardoor nog beter meegenomen worden bij het uitstippelen van de ondernemingsstrategie. Bovendien zullen de werknemers meer vertrouwen hebben in het management en de commissarissen, aangezien zij zelf invloed hebben op de benoeming ervan. Ook een groot voordeel is dat door de afschaffing van het coöptatiestelsel (zelfbenoeming) het "old boys netwerk" eindelijk opengebroken zal worden. Hierdoor zullen commissariaten voor een bredere kring mensen opengesteld worden. Dit biedt kansen voor een meer maatschappelijk georiënteerd ondernemingsbestuur

Ook de aandeelhouders krijgen overigens meer bevoegdheden. Zo kunnen zij met een tweederde meerderheid in de aandeelhoudersvergadering de benoeming van een nieuwe commissaris tegenhouden. Omdat zowel aandeelhouders als werknemers meer te vertellen krijgen, wordt de controle op de bedrijfsdirectie opgeschroefd.Door de diverse wijzigingen worden de rechten en plichten van de diverse belanghebbenden bij de onderneming meer in evenwicht gebracht. Dit beantwoordt aan de "stakeholdersbenadering", die de PvdA voorstaat.

Ook is de PvdA tevreden dat het wetsvoorstel de publieke vennootschap mogelijk maakt. De afschaffing van de overheidscommissaris in overheids-NV's wordt gecompenseerd door de invoering van de direct door de overheidsaandeelhouder benoemde Raad van Bestuur. De PvdA heeft vorig jaar aangedrongen op compenserende maatregelen voor de zeggenschapspositie van de overheid in overheids-NV's.

Op sommige punten kan het wetsvoorstel nog worden aangescherpt. Zo zou de onafhankelijkheid van de commissarissen ten opzichte van de directie nog beter kunnen worden gewaarborgd. Dit kan door het aandelenbezit voor commissarissen in de eigen onderneming te verbieden. Ook het aantal commissariaten per persoon zou aan een maximum gebonden kunnen worden, bijvoorbeeld drie. Ook valt een verbod te overwegen voor directieleden om direct door te stromen naar de Raad van Commissarissen.

Kortom, minder "ons kent ons" en meer "algemeen belang".

Voor nadere informatie: Tineke Witteveen-Hevinga 06-51 17 59 17