Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Hermans over windesheim en loi

28 februari 2002 10

HERMANS OVER WINDESHEIM EN LOI

De brief, die de heer Verbraak aan de directeur HBO stuurde, is op geen enkele manier in verband te brengen met het begrip misbruik, analoog aan het AD-onderzoek. De samenwerking tussen LOI en de Christelijke Hogeschool Windesheim is een specifieke oplossing voor een specifiek probleem. Het leggen van een relatie met vermeend misbruik is absoluut niet aan de orde en is schadelijk voor de reputatie van deze twee instellingen. De zaak die ik aan het openbaar ministerie heb voorgelegd gaat niet om publiek-private samenwerking. Het gaat daarbij om het maximaliseren van overheidsbekostiging zonder dat daar de passende onderwijsprestatie tegenover staat. Dat is een volstrekt andere zaak.

De samenwerking tussen de Christelijke Hogeschool Windesheim en LOI gaat om specifiek beleid in relatie tot het lerarentekort. Het lerarentekort is een maatschappelijk probleem, dat vraagt om krachtige oplossingen: daarom heb ik in algemeen overleg (29 maart/10 april 2001 en 28 juni 2001) en een interpellatiedebat (15 maart 2001) in de Tweede Kamer over het lerarentekort deze specifieke samenwerkingsvorm aan de orde gesteld.

Duidelijk is dus dat het hier gaat om een uitzondering; een specifiek contract, dat de samenwerking vastlegde. De vorm van samenwerking kon in de TK rekenen op brede steun. Deze aanpak van het lerarentekort heeft dan ook succes gehad: 600 toekomstige nieuwe leraren.

In het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer van 28 juni 2001 over de arbeidsmarkt onderwijs heb ik de samenwerking een uitstekend voorbeeld genoemd van het aanboren van nieuwe doelgroepen om het nijpend lerarentekort te kunnen bestrijden (zie ook antwoord op kamervragen dd. 24 juli 2000).

Samenwerking tussen bekostigde en aangewezen instellingen heeft een groot potentieel (HOOP 2000). Scheiding van verantwoordelijkheden en geldstromen moet goed geregeld zijn. De samenwerking tussen Windesheim en LOI voldeed aan beide punten: het was een vruchtbare samenwerking, waarvan in het contract kristalhelder aangegeven staat wie wat moet doen.

Er is gekozen voor deze manier om gebruik te maken van de specifieke expertise van de LOI op het gebied van afstandsonderwijs (logistiek) en de wervingscapaciteit. Naast de verantwoordelijkheid van Windesheim op onderwijsinhoudelijk gebied, is Windesheim de instelling die de diploma.s uitreikt en borg staat voor de kwaliteit van de examens. Er is geen sprake van dubbele inschrijvingen.

Nadere informatie bij Aletta Bos, tel. 079 . 323 34 15/06 . 53 67 45 14

28 feb 02 20:40