Gemeente Roermond

Gezamenlijk persbericht van Politie Limburg Noord en gemeente Roermond

Roermond, 28 februari 2002

Politie en gemeente doen beroep op verantwoordelijkheid verkeersdeelnemers

Verkeersafwikkeling Roermond zorgwekkend

De afgelopen dagen stroomt het verkeer tijdens de spitsuren in en rond Roermond zeer langzaam door. De toegenomen verkeersdrukte is te groot voor het bestaande wegennet. Naar verwachting blijven deze verkeersproblemen tot medio april in grotere of mindere mate bestaan. Politie en gemeente doen daarom een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de automobilisten om elkaar op kruispunten en invoegstroken de ruimte te geven en niet onnodig vast te zetten. Hierbij merken zowel gemeente als politie op dat het ritsgedrag al op veel plaatsen naar tevredenheid wordt toegepast. Daarnaast rekenen zij op begrip van de verkeersdeelnemers over de ontstane situatie.

De verkeersdrukte wordt veroorzaakt door enerzijds wegwerkzaamheden en anderzijds afsluitingen van wegen in verband met hoogwater. Zo vindt er op dit moment onderhoudswerk plaats op de provinciale weg Posterholt-Roermond (N293, Heinsbergerweg). Verkeer uit zuidelijke richting kan gebruik maken van de N271 (Maastrichterweg) of de N570 (Keulsebaan) via Vlodrop. In verband met hoogwater was deze laatste omleiding in Vlodrop tijdelijk afgesloten, maar de weg is vandaag weer opengesteld. Na contact met de Provincie heeft deze gezorgd voor bebording en omleiding van het verkeer via de A2 (afslag Grathem) naar Roermond. Al deze maatregelen hebben tot gevolg dat de verkeersstroom aanzienlijk is toegenomen.

Ook het verkeer in Roermond zelf ondervindt hinder van afsluitingen in verband met hoogwater. Zo is de Looskade afgesloten. Verkeer komende van de N280 uit de richting Venlo kan alleen gebruik maken van de afslag Buitenop. Hierdoor rijdt meer verkeer dan gebruikelijk linksaf en loopt het kruispunt vol.

Waar automobilisten moedwillig de doorstroom beperken, treedt de politie in eerste instantie waarschuwend op. Wanneer bij voortduring onverantwoordelijk gedrag wordt vertoond, zal de politie ook bekeurend optreden.