Ingezonden persbericht

Persbericht 28 februari 2002

Verhuizing neushoorns te volgen op internet

Het Wereld Natuur Fonds in Nepal start 10 maart 2002 met de verhuizing van tien Indische neushoorns vanuit het Royal Chitwan National Park naar het Royal Bardia National Park.

De translocatie is vanaf 11 maart te volgen op www.wnf.nl. Naar verwachting neemt de verhuizing in totaal zo'n 10 dagen in beslag.

Deze verhuizing draagt bij aan de opbouw van drie gezonde neushoornpopulaties in verschillende gebieden in Nepal.

De verhuizing De verhuizing van de tien Indische neushoorns is een omvangrijke operatie waarbij specialisten van het Wereld Natuur Fonds nauw samenwerken met het Department of National Park and Wildlife Conservation van Nepal en het King Mahendra Fonds voor Natuurbescherming. De neushoorns worden eerst in het veld opgespoord en met een pijltje verdoofd. Vervolgens worden ze in een vrachtwagen getakeld en overgebracht naar het nieuwe leefgebied. De neushoorns verhuizen naar het Royal Bardia National Park, recentelijk uitgebreid tot een beschermd gebied van bijna 900 km2. Eerdere verhuizingen zijn succesvol gebleken; de populatie in Bardia groeit, de verhuisde neushoorns passen zich goed aan en planten zich voort.

Waarom verhuizen? Op dit moment leven er wereldwijd nog maar zo'n 2400 Indische neushoorns in het wild. Een kwart daarvan (ruim 600) leeft in het Royal Chitwan National Park. Eind jaren zestig leefden er nog maar ongeveer 80 neushoorns in Nepal, een direct gevolg van stroperij en het steeds kleiner worden van hun leefgebied. Sinds de jaren zeventig wordt met hulp van het Wereld Natuur Fonds hard gewerkt aan de bescherming van de Indische neushoorns in Nepal. En met succes, want het aantal neushoorns neemt sindsdien weer toe. Daarom kunnen nu gezonde populaties worden opgebouwd in andere delen van Nepal. De Indische neushoorn is dan minder kwetsbaar voor natuurrampen, zoals ziektes, brand of overstromingen. Het Wereld Natuur Fonds in Nepal heeft als doel drie gezonde populaties neushoorns (minimaal 100 dieren per populatie) op te bouwen in grote natuurgebieden en deze gebieden uiteindelijk met elkaar te verbinden.

Dagelijks te volgen op www.wnf.nl
De neushoorntranslocatie is vanaf 11 maart te volgen op de website van het Wereld Natuur Fonds, www.wnf.nl. Dagelijks vindt de bezoeker hier achtergrondinformatie, actuele foto's en verhalen over de gebeurtenissen tijdens de translocatie.
---
Bijlage: Beeldmateriaal van Indische neushoorns en het verhuizen van neushoorns.

Meer informatie: Esther Naber, persvoorlichter Wereld Natuur FondsTelefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwf.nl

Met vriendelijke groet,
Marjolein Sol
assistent unit persvoorlichting
Wereld Natuur Fonds
tel. 030-6937375
fax 030-6912064
e-mail msol@wwf.nl