Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Sub-Sahara Afrika Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag


Datum 28 februari 2002 Auteur Pascalle Grotenhuis
Kenmerk 137/02 Telefoon 070-3485016

Blad /1 Fax 070-3486607

Bijlage(n) 1 E-mail pascalle.grotenhuis@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen lid Koenders over de samenstelling van de waarnemersmissie in Zimbabwe

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over de samenstelling van de EU-waarnemersmissie in Zimbabwe. Deze vragen werden ontvangen op 19 februari 2002 met kenmerk 2010206480.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Koenders

Vraag 1

Wat is de stand van zaken betreffende de waarnemersmissie in Zimbabwe.

Vraag 2

Deelt u de mening dat een waarnemersmissie zonder waarnemers uit lidstaten van de EU, waaronder Nederland, voldoende kennis en kwaliteit heeft om de missie te doen slagen?

Vraag 3

Welke initiatieven worden er op korte termijn ondernomen door Engeland, Zweden en met name Nederland om verandering van het EU-standpunt te doen voorkomen?

Vraag 4

Bent u bereid om tijdens de EU-raad van 18 februari te pleiten voor "smart sanctions" als de Nederlandse waarnemers niet geaccrediteerd worden door de regering van Zimbabwe?

Vraag 5

Kunt u deze vragen beantwoorden met spoed voor 26 februari 2002?

Antwoord

In het licht van de snel veranderende omstandigheden in Zimbabwe heeft de Algemene Raad van 18 februari jl. besloten tot het beëindigen van de art. 96 consultaties, het instellen van gerichte sancties tegen het regime in Zimbabwe en het onmiddellijk terugtrekken van de ter plaatse aanwezige EU-waarnemers.

Voor nadere informatie omtrent de ontwikkelingen, die hebben geleid tot deze besluitvorming, verwijs ik u gaarne naar de beantwoording van de vragen gesteld door de leden Van Baalen en Verburg met kenmerk 2010206170 en naar het verslag van de Algemene Raad die reeds aan uw Kamer is gestuurd.

===